Krásna Saskia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Krásna Saskia (nem. Die schöne Saskia) je opereta, ktorú skomponoval Oskar Nedbal. Premiéra sa konala 16. novembra 1917 v Carl Theater vo Viedni. Libreto napísali Alfred Maria Willner a Heinz Reichert. Libreto nebolo veľmi kvalitné. Hudba má viedenský štýl s dominanciou valčíkových melódií. Opereta bola pomerne úspešná, ale pokračujúca I. svetová vojna zabránila jej presadeniu sa v zahraničných divadlách.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

I. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Saskia bola modelom obrazu vdovy, ktorý namaľoval Adrian. Počas maľovania sa do neho Saskia zaľúbila, ale Adrian uprednostňuje skôr kariéru a slávu. Na bankete získa Saskia vďaka svojmu pôvabnému hlasu zmluvu vo variete ako speváčka.

II. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Saskia získava slávupod reklamným sloganom "slobodná vdova" (inšpirovanom Adrianovým obrazom) a ako mŕtveho manžela uvádza vymysleného Zamarelliho, pričom na jeho fotke, ktorú má pri sebe je Adrian. O Saskiu sa zaujíma knieža Polycarp, ale v tom prichádza Adrian, ktorý sa predstaví ako Saskiin "mŕtvy manžel". Rád by sa so Saskiou udobril, ale ona mu vráti niekdajšie odmietnutie.

III. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Saskia cíti, že Adriana ešte stále miluje takže nedokáže dlho Adrianovi odolávať a nakoniec sa spolu udobria.