Kršna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kršna alebo Krišna (sans. Najpríťažlivejši [Bhagavadgíta] Bhagavatapurány zvrchovaný Boh.

V Mahábhárate sa odohrávajú dva významné deje, ktoré sa napokon spoja. Prvým dejom je popísanie dvoch kráľovských rodov, ktoré bojujú o trón – Pánduovci a Kuruovci. Druhým dejom je narodenie Krišnu a jeho príbeh.

Narodenie a život Krišnu[upraviť | upraviť zdroj]

Krišna sa narodil vo väzení, keďže jeho matku a otca uväznil zlý kráľ Kamsa, ktorý sa píše aj ako Kansa alebo Kans – polovičný brat Devaki, Krišnovej matky. Kamsa vládol v kráľovstve, ktorého hlavným mestom bola Mathura. Kráľovi Kamsovi predpovedal jeden svätec, že ho zabije jeden zo synov (ôsmy syn) Devaki; toto bola zároveň aj príčina pre uväznenie Devaki. Podobne ako zabíjanie novonarodených detí popísané pri narodení Krista, aj tu má príbeh o narodení Krišnu podobný priebeh. Keď sa Krišna narodí vo väzení v Mathure, a to skôr, ako ho Kamsa stihne zabiť podobne ako predchádzajúce deti, dejú sa zázraky – stráže zaspia, reťaze popadajú a Vasudeva, Krišnov otec uväznený spolu s Devaki, odíde z väzenia na bezpečné miesto, kde sa maličkého Krišnu ujme pestúnska rodina (Yasoda), ktorá mu dá malé dievčatko s prosbou, aby sa vrátil do väzenia. Siedmy syn – Balaráma, Krišnov starší brat, tiež utiekol pred Kamsovou pomstou a to tak, že prešiel zázrakom (pomocou Višnuovej zázračnej sily) do lona inej matky – Rohini, ktorá ho vynosila.

Krišna pochádza z árijského rodu Jáduovcov (Yadu), o ktorom sa zmieňuje aj Rig Véda. Narodil sa v roku 3228 pred Kristom a veľmi často býva zobrazovaný s flautou.

Táto osobnosť je sprevádzaná v literatúre (Mahábhárata atď.) zázračnými schopnosťami podobne ako dôležité postavy v iných náboženstvách. Krišna sa dožil 125 rokov, hoci tieto čísla sa môžu trošičku líšiť kvôli nejednotnosti názorov. Jyotisha je dávnoveký astrologický a astronomický systém, aj hinduistický kalendár je veľmi dobre vypracovaný komplex pre stanovenie číselných dátumov, ktoré sa však aj opierajú o udalosti v knihách ako Bhagavata purána či Mahabharáta, i keď určite nájdeme výnimky.

Kamsa bol neskutočne krutý a zlý. Ale proroctvo sa vyplnilo a Krišna, hoci mu bol Kamsa v rodine, ho napokon zabil. Krišnove pôsobenie v Mahábhárate sa potom začína spájať s Pánduovcami. Krišna však najprv všetko rieši s láskou a diplomaticky – zakaždým varuje Kuruovcov, že vždy je lepšie sa dohodnúť ako nedohodnúť; pachtivosť Dhrtaráštrovho syna Durjódhana však bola obrovská a tento sa nechcel zmieriť ani s tým, že Pánduovci budú mať čo i len maličký podiel. Lesťou ich navedú na hru v kocky, kde prehrajú Pánduovci celé kráľovstvo a Kuruovci ich vyženú do lesa na dlhý čas, avšak s tým, že sa môžu slobodne po tomto čase vrátiť.

Krišna po zabití Kamsu nadobúda výzmanmnú úlohu v Mahábhárate najmä v období, kedy sa Pánduovci vracajú z vyhnanstva a kedy im pomáha opäť láskavo s Kuruovcami vyjednávať a žiadať si svoj kráľovský podiel. Po neúspešných jednaniach, a ani po ochote Pánduovcov zmieriť sa s obrovským predchádzajúcim ponížením a snahe stoj čo stoj ustúpiť Kuruovcom, prichádza neľútostný boj - avšak skôr, ako sa začne, Krišna už s vojskom pripraveným na útok vedie s Ardžunom hlbokú filozofickú diskusiu, ktorá pre svoj významný náboženský charakter sa nazýva ako Pieseň vznešeného alebo Bhagavad gítá – zároveň pre svoj transcendentálny obsah sa táto Pieseň ako súčasť Mahabharáty vydáva aj ako samostatná kniha.

Krishna Janmashtami, aj pod názvami „Saatam Aatham", "Gokulashtami", "Ashtami Rohini", "Srikrishna Jayanti", "Sree Jayanthi" je hinduistický sviatok na oslavu tohto Boha. Smrťou Boha Krišnu sa začína ďalší Brahmov vek - Kali yuga, čo je vek temna a obdobie klamstiev a pretvárok, ktorý sa musí ukončiť a toto dielo dokoná Kalki (ešte len očakávaný príchod Boha Višnua), o ktorom píše Bhagavata purána.


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]