Krasokorčuľovanie na Zimných olympijských hrách 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Medailisti mužskej súťaže

Krasokorčuľovanie, jeden zo športov, ktoré v Turíne lákali množstvo divákov, nesklamalo. Rus Alexej Jagudin, Američanka Sarah Hughes, Francúzi Marina Anissina a Gwendal Peizerat, Rusi Jelena Berezna a Anton Sicharulidze a Kanaďania Jamie Salé a David Peletier - olympijskí víťazi zo Salt Lake City prenechali svoje štvorročné krasokorčuliarske kraľovanie ďalším. Vo všetkých štyroch kategóriach sa očkávali neúprosné boje o vytúžený titul olympijského víťaza.

Tance na ľade[upraviť | upraviť zdroj]

Najsledovanejšia kategória mala viacero favoritov. Návrat domácich Talianov Barbary Fusar-Poli a Maurizia Margaglia na amatérsky ľad nevyšiel podľa predstáv. Bronzoví pár zo Salt Lake City, kde Maurizio padol vo voľnom tanci, neslávne zopakoval chybu spred štyroch rokov, no tentoraz v originálnom tanci. Vedúca pozícia, ktorú si vybojovali v povinnom tanci sa tak nenávratne rozplynula. Originálny tanec na latinsko-americké rytmy však nebol osudný len pre Talianov. V onen večer sme mali možnosť vidieť viacero pádov; Francúzi Nathalie Pechat a Fabien Bourzat, Litovčania Margarita Drobiazko a Povilas Vanagas, Taliani Frederica Faeilla a Massimo Scali, Kanaďania Marie-France Dubreuil a Patrice Lauzon. Večer pádov sa podpísal aj na celkovom výslednom poradí. Vo voľných tancoch si už korčuliari dali pozor a tak sme si zapamätali viaceré nádherné tance. Na zlato si siahli Rusi Tatiana Navka a Roman Kostomarov, ktorí sa už dve sezóny pred Olympijskými hrami objavovali na najvyšších stupňoch počas Majstrovstiev Európy či sveta. Ich tanec na Bizetovu Carmen patril v ten večer medzi najlepšie. Američania Tanith Belbin a Benjamin Agosto na stupni víťazov mávali vybojovanými striebornými medailami a bronz mali v rukách Ukrajinci Jelena Grushina a Ruslan Goncharov.

Muži[upraviť | upraviť zdroj]

Mužské krasokorčuliarske súťaže sa niesli v duchu očakávaného víťazstva Rusa Jevgenija Pľuščenka, ktorý zi spred štyroch rokov zo Salt Lake City odniesol „iba“ striebornú medailu. V období medzi olympiádami neúprosne dominoval skoro na všetkých súťažiach. Jeho voľný program na hudbu Godfather sa niesol v znamení nádherných vysokých skokov, rýchlych piruet a jedinečných krokových pasáží. Kombinácia štvoritého toeloopa, trojitého toeloopa a dvojitého ritbergera, to je „Pluščenkova kombinácia“. Aj vďaka nej sa mu na hrudi leskla medaila zlatým odtieňom. Striebro si vybojoval, vyskákal a hlavne vykrútil svojimi nenapodobiteľnými piruetami Švajčiar Stéphane Lambiel, ktorý bol na stupni víťazov dojatý k slzám. Z bronzu sa tešil Kanaďan Jeffrey Buttle.

Športové dvojice[upraviť | upraviť zdroj]

Po škandále v Salt Lake City, ktorý vyvolala práve súťaž športových dvojíc, sa v Turíne odohralo všetko bez problémov. Rusov Tatianu Totmianinu a Maxima Marinina príbeh Rómea a Júlie doviedol až k vysnívanej zlatej medaile. Po nepríjemnom páde na začiatku voľného programu sa čínska dvojica Dan Zhang a Jing Zhang a rýcho spamätala a dokončila svoj program vo veľkom nasadení a tak si aj napriek bolesti partnerky odniesla z Turína srieborné kovy. Z bronzu mali radosť Číňania Xue Shen a Hongbo Zhao, ktorí si svoje medaile zo Salt Lake City obhájili.

Ženy[upraviť | upraviť zdroj]

Ako sa už stalo zvykom na predošlých olympiádach, ani v Turíne nebola súťaž žien výnimkou. Prekvapivá víťazka, Japonka Shizuka Arakawa, si vykorčuľovala zlato a tak zmarila nádeje všetkých súperiek. V onen večer však podala najlepší výkon a stáť na najvyššom stupni víťazov si zaslúžila. Američanka Sasha Cohen sa tešila „len“ zo strieborného kovu, ktorý dostala nielen za dva pády, ktoré predviedla vo svojej voľnej jazde. Sklamaná bola aj Ruska Irina Slutskaya, ktorá si z Turína odniesla bronz. Vo svojej voľnej jazde sa nevyhla pádu pri trojitom skoku a tak k striebru zo Salt Lake City vytúžené zlato nepridala.

V krasokorčuľovaní Slovensko nemalo zastúpenie po prvýkrát v histórii olympijských hier.