Kreditná karta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kreditná karta

Kreditná karta je druh platobnej karty, opak debetnej karty. Je to platobná karta s prideleným kreditom poskytnutým bankou alebo inou úverovou spoločnosťou, možným na prečerpanie. Zväčša sú tieto prostriedky bankou neúročené nejakú vopred stanovenú dobu, dokedy je možné úverový rámec splatiť bez akéhokoľvek úročenia. Táto doba sa volá bezúročné obdobie. Nad tento časový rámec sa musí splatiť aspoň vopred dohodnutá minimálna splátka a rozdiel prečerpanej sumy sa úročí vopred dohodnutou úrokovou sadzbou.

Je určená predovšetkým na platby u obchodníkov, a na výbery peňazí z bankomatov. Hotovostné výbery z bankomatov sú však zväčša úročené okamžite.

Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Dĺžka bezúročného obdobia ovplyvňuje dátum splatnosti. Využiť bezúročné obdobie znamená splatiť všetko, čo bolo kartou zaplatené v priebehu jedného mesiaca do istého dňa ďalšieho mesiaca.

Príklad:

Na kreditnej karte máte bezúročné obdobie 50 dní. Aby ste využili toto bezúročné obdobie, musíte všetky nákupy zaplatené kartou v januári (neplatí pre výbery z bankomatov) splatiť najneskôr do 19. februára. Posledný dátum platnosti bezúročného obdobia vypočítate jednoducho - keďže január má 31 dní, ostáva 19 dní z februára pre využitie bezúročného obdobia. Dôležité je ešte poznamenať, že 19. februára by mala byť vaša úhrada už pripísaná v prospech karty.

Splátky pri kreditkách sú väčšinou nastavené 2 rôznymi spôsobmi:

  • 1) splátka ako % z poskytnutého úverového rámca (najčastejšie vo výške 5%)
  • 2) splátka ako % z dlžného zostatku (najčastejšie vo výške 4%, 5% alebo 10%)

Výhodou prvého typu minimálnej splátky (tzv. fixnej splátky) je to, že je stále rovnaká a nezávisí od vyčerpanej sumy z karty. Úhradu tohto typu splátky môžete automatizovať napr. formou zriadenia trvalých príkazov na vašom bežnom účte. Druhým typom splátky je tzv. variabilná splátka, ktorá sa každý mesiac mení a závisí len od vyčerpanej sumy na vašej karte. Ak bude variabilná splátka napríklad vo výške 5% z dlžného zostatku a z karty budete mať vyčerpaných 1000 EUR, variabilná splátka bude 50 EUR. Ak budete mať ďalší mesiac z karty vyčerpaných 1500 EUR, variabilná splátka bude 75 EUR.

Špeciálnym typom kreditných kariet sú tzv. co-brandované kreditné karty, ktoré vydávajú banky v spolupráci s partnermi z komerčnej sféry. Súčasťou týchto kariet býva vernostný program a sú určené klientom partnera.