Kresťanský heavy metal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Resurrection Band, jedna z prvých kresťanských metalových skupín, na svojom koncerte v auguste 1988

Kresťanský heavy metal je súhrnné označenie pre tú podskupinu heavymetalovej hudobnej tvorby, ktorá obsahuje kresťanské texty a témy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Kresťanský metal vznikol zároveň s heavymetalom. Ako sa metalová hudba vyvíjala tak sa vytvárali aj iné kresťanské žánre.

Kresťanský metal vznikol v 70. rokoch 20. storočia. Prelom nastal albumom kapely Jerusalem Volume I. (1978) a albumom Awaiting Your Reply, ktorý nahrala Ressurection Band. V roku 1983 sa Roxx Regime premenovali na Stryper, a okrem zmeny názvu upriamili texty svojich piesní výlučne na Ježiša.

V roku 1984 to bola práve kapela Stryper s albumom The Yellow And Black Attack, ktorá priviedla kresťanský metal do širšieho povedomia. Ľudí ohromila existencia kresťanskej kapely hádžucej biblie do publika a popritom hrajúca skutočný metal. Stryper sú s piatimi miliónmi predaných kópií dosiaľ najpredávanejšou kresťanskou metalovou skupinou. Niektoré ich videoklipy piesní z albumu To Hell With The Devil (1986) boli populárne aj na MTV.

Stryper počas koncertu v roku 1986

V roku 1984 sa zrodilo označenie „christian heavy metal“ a vznikol časopis Heaven´s Metal, ktorý mal dlhodobo veľký význam pre metalovú scénu. V tom istom roku album skupiny Saint s názvom Warriors of the Son.

Mnoho ľudí spoznalo Ježiša vďaka kresťanskému metalu. Neboli však vítaní v mnohých kostoloch pre ich dlhé vlasy a odlišný životný štýl. Na pomoc im prišiel pastor Bob Beeman odštartovaním duchovného úradu Sanctuary v roku 1984. Cez Sanctuary konečne našli kresťanskí rockeri duchovný domov, ktorý ich chápal a neodsudzoval. Prvým lídrom chvál v Sanctuary bol Michael Sweet zo Stryper. Tisícky fanúšikov vyrástli vo viere práve vďaka Sanctuary, ktoré pomohlo dosiaľ štyrom tisícom metalistom a dnes pôsobí cez internet. Taktiež spolupracuje na organizovaní festivalov, medzi najznámejšie patrí Bobfest.

V roku 1987 sa konal prvý festival kresťanského metalu s názvom The Metal Mardi Gras v kalifornskom Long Beach. O rok nato vydal Stryper album In God We Trust. Album bol zameraný na kritiku mamonárstva a využijúc pri tom nápis na amerických dolároch pripomenuli, že ako sa každodenne stretávame s peniazmi, tak takouto každodennou záležitosťou by pre nás mal byť aj Boh. Alebo – aby sme Boha nevymenili za peniaze.

Mnohé nahrávacie štúdia nechceli podpísať zmluvu so žiadnou kresťanskou metalovou skupinou. Svetské pre ich kresťanské posolstvo, kresťanské pre prílišnú tvrdosť ich muziky. Tento problém prekonala nahrávacia firma Intense Records, ktorá začala svoje pôsobenie v roku 1988. V jej štúdiách vznikli nahrávky kapiel ako Sacred Warrior, Vengeance Rising, Bloodgood, Deliverance (speed metalisti známi pre ich heslo „Faster For The Master“, taktiež i hlbokými spirituálnymi textami, či ako oni hovoria: Bible study with music). Steve Rowe (Mortification) chcel pomôcť rozvíjajúcim sa mladým austrálskym kresťanským hardrockovým a metalovým skupinám, a preto založil v roku 1994 Rowe Productions.

Priekopníci podžánrov kresťanského metalu[upraviť | upraviť zdroj]

Kresťanský metal na Slovensku a v Česku[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku a v Česku pôsobí kresťanská metalová komunita Combatant, ktorá vznikla okolo rovnomenného časopisu niekedy okolo roku 2000 v Ostrave. Koncom roka 2006 vzniklo na Slovensku modlitebné hnutie Mighty Prayer Warriors, ktoré najprv fungovalo popri Combatante a neskôr sa tieto dve komunity zlúčili. Zlúčením vznikla komunita Combatant&MPW, alebo skrátene len Combatant. Okrem iného sa táto komunita venuje organizovaniu koncertov. Na Slovensku funguje festival Call for Eternity, ktorý sa zameriava na klasickejšie metalové subžánre (heavy, power, progressive), resp. jeho odnož Call for Eternity Extreme so zameraním na extrémnejšie subžánre.

Kresťanské metalové kapely na Slovensku a v Česku[upraviť | upraviť zdroj]

Popri komunite Combatant&MPW tu vzniklo aj niekoľko kresťanských metalových a hardcorových kapiel.