Kristína (speváčka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kristína Peláková)
Kristína

Základné informácie
Rodné meno Kristína Peláková
Umelecké mená Kristína
Narodenie 20. august 1987 (36 rokov)
Svidník
Pôsobenie speváčka,
Žáner Pop, Folk
Hrá na nástrojoch klavír
Roky pôsob. 2008 - súčasnosť
Manžel Marián Kavulič
Deti Radoslav Kavulič
Webstránka kristinamusic.sk


Kristína Peláková, známa pod umeleckým menom Kristína (* 20. august 1987, Svidník), je slovenská speváčka[1], ktorá okrem iného Slovensko reprezentovala na súťaži Eurovision Song Contest 2010.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Kristína už odmalička spievala, hrala na klavíri aj tancovala. Študovala na košickom konzervatóriu. Po zoznámení s producentom Martinom Kavuličom a vydavateľstvom H.o.M.E. production začala aktívne spievať. Prvý singel „Som Tvoja“ jej vyšiel v spolupráci s reperom Opakom z bratislavskej a jej obľúbenej skupiny A.M.O. na jar 2007.

V roku 2008 prespievala pieseň Beáty DubasovejVráť mi tie hviezdy“, čo jej prinieslo všeobecnú slávu na Slovensku.[chýba zdroj] Pieseň sa stala jednou z najúspešnejších slovenských skladieb roku 2008.[chýba zdroj]

Album … ešte váham[upraviť | upraviť zdroj]

11. novembra 2008 vydala Kristína svoj debutový album … ešte váham, ktorý obsahuje jedenásť skladieb a dva remixy. Je tu tiež skladba „Som tvoja“ natočená ešte v roku 2006. Sú tu ako multimediálne stopy aj tri videoklipy k singlom „Som tvoja“, „Vráť mi tie hviezdy ’08“ a „Zmrzlina“, ku ktorému si prizvala českú speváčku Victoriu.

Účasť v Eurovision Song Contest 2010[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2010 sa Kristína zúčastnila pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest 2010. Prebojovala sa do súťaže so skladbou „Horehronie“, ktorú pre ňu otextoval Kamil Peteraj.[2] So skladbou zvíťazila v piatom štvrťfinále. V tomto kole súťaže získala 36,7 % hlasov a taktiež zvíťazila v prvom semifinále s počtom hlasov 31,2 % a aj s najvyšším ziskom bodov (12) od poroty. Dňa 28. februára 2010 sa zúčastnila národného finále, kde nakoniec získala rovnaký počet bodov ako ďalšia súťažiaca, speváčka Mista so skladbou „Emotions“, no vďaka väčšiemu počtu hlasov od divákov triumfovala a reprezentovala Slovensko na európskom finále v Nórsku, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 25. – 29. mája 2010.

V Osle sa Kristína predstavila 25. mája 2010 v prvom semifinále, kde napriek tomu, že bola považovaná za jednu z favoritiek, skončila až na 16. mieste a s 24 bodmi do finále nepostúpila.

Album Na slnečnej strane sveta[upraviť | upraviť zdroj]

Správy o pripravovanom treťom albume sa objavovali už od polovice roka 2011. Ako prvý pilotný singel z albumu vyšla 10. apríla 2012 skladba „Jabĺčko“, ktorá sa dostala na 13. miesto v slovenskom éteri[chýba zdroj] a je hrávaná aj v Česku. Album oficiálne vyšiel 25. júna 2012 a obsahuje štrnásť skladieb plus tri bonusy v podobe remixov.[3] S nahrávaním sa začalo v marci 2011 a posledné úpravy sa skončili koncom mája 2012. Kristína nahrávala v štúdiu v Košiciach aj v Bratislave. „Album je pre mňa výnimočný a plný emócií. Každá pieseň má nápad a tému. Dali sme do každej skladby maximum. A veľmi sa teším, že sa v tom albume nájdu všetky vekové kategórie.“ povedala Kristína pre server Hudba.sk. 23. júna 2012 bol predstavený aj druhý singel „Viem, lebo viem“.

Album znovu otextoval básnik a textár Kamil Peteraj, hudbu zložil skladateľ a producent Martin Kavulič a dve skladby vytvoril aj jeho mladší brat Marián Kavulič. Speváčka experimentovala s mnohými hudobnými nástrojmi, na albume sa objavil sláčikový orchester, klasická aj ústna harmonika, živý aj elektronický cimbal aj buzuki. Krst albumu Na slnečnej strane sveta sa uskutočnil 27. júna 2012 v pražskom Bontonland Megastore, krstným otcom sa stal spevák Vašo Patejdl. Kristína si na akcii prevzala taktiež platinovú platňu za predaj predchádzajúceho albumu V sieti ťa mám v Česku.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia Kristíny
Štúdiové albumy
Výberové albumy
Single
  • „Som Tvoja“ (feat. Opak / A.M.O.)
  • „Vráť mi tie hviezdy ’08“
  • „Zmrzlina“ (feat. Victoria)
  • Horehronie
  • „Life Is A Game“

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2015: Život je život ....policajtka Lucie, okrem postavy policajtky Lucie naspievala aj titulnú pieseň „Number one“ [4]
  • 2015: Johankino tajomstvo ....Kristína, okrem postavy princezny Kristíny naspievala aj titulnú pieseň „Na bieleho koňa“ [5] [6] [7]

Ocenenia a nominácie[upraviť | upraviť zdroj]

Slávik

Rok Nominovaná práca Ocenenie Výsledok
2009 Kristína - „Ešte váham“ Hit roka Nominácia
2010 Kristína - „Horehronie“ Víťaz
Rádio Slávik Víťaz

Osobnosť televíznej obrazovky (OTO)

Rok Nominovaná práca Ocenenie Výsledok
2015 Kristína Peláková Speváčka Víťaz
2016 Víťaz

Hudební ceny TV Óčko

Rok Nominovaná práca Ocenenie Výsledok
2011 Kristína Speváčka roka CZ & SK Víťaz

Autorské ocenenie YouTube

Rok Nominovaná práca Ocenenie Výsledok
2018 KristinaMusicChannel Strieborný Play Button (za 100 000 odberateľov) Víťaz

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kristína [online]. discogs.com, [cit. 2014-10-10]. Dostupné online. (anglicky)
  2. BREY, Marco. Kristína to represent Slovakia! [online]. eurovision.tv, 27. február 2010, [cit. 2014-10-10]. Dostupné online. (anglicky)
  3. Kristína vydáva album Na slnečnej strane sveta [online]. hudba.zoznam.sk, [cit. 2012-06-25]. Dostupné online.
  4. Kristína nakrúcala videoklip k titulnej piesni českej komédie „Život je život“!
  5. Johankino tajomstvo, Alef Film & Media Group - afm.sk
  6. Detaily o novej rozprávke RTVS: Hlavná rola pre Zeleníkovú, titulná pieseň od Kristíny, medialne.etrend.sk
  7. Kristína klipem k písni "Na bieleho koňa" láká na premiéru vánoční pohádky, musicserver.cz

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]