Christológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kristológia)
Premenenie Pána na hore Tábor, Mk9,1-9

Christológia alebo kristológia[1] (z gréckeho χριστός christos pomazaný + λόγος logos slovo, reč, náuka) je jedným z odvetví kresťanskej dogmatickej teológie, ktoré sa zaoberá osobou Ježiša Krista a jej teologickým významom. Christológia skúma vzťah Ježiša a Boha, cirkvi a jednotlivého kresťana.

Chalcedonský koncil[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina kresťanov prijíma tvrdenie Chalcedonského koncilu z roku 451, že osoba Ježiša Krista pozostáva z oboch prirodzeností, Božskej i ľudskej, nezmiešane, nezameniteľne, nerozdelene a neoddelene.[2].

Svedectvo apoštolov o Ježišovi Kristovi[upraviť | upraviť zdroj]

Vyznania apoštola Pavla[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pavlova Kristológia v liste Filipanom (2,5-11): „Zmýšľajte tak ako Kristus Ježiš: On, hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom, ale zriekol sa seba samého, vzal si prirodzenosť sluhu, stal sa podobný ľuďom a podľa vonkajšieho zjavu bol pokladaný za človeka...“[3] Podľa Mariána Chovanca v liste Filipanom (2,5-11) sv. Pavol poukazuje na na tri druhy Kristovho bytia: a) Kristus mal najprv božskú prirodzenosť; b) potom si vzal aj ľudskú prirodzenosť; c) napokon bol aj s telom povýšený nad všetko stvorenie.[1]


Bludy proti božstvu Ježiša Krista[upraviť | upraviť zdroj]

Názory odchylné od chalcedonského koncilu považuje väčšina kresťanov za bludy proti božstvu Ježiša Krista. Ide najmä o bludy:[1]


Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c CHOVANEC, Marián. Kristológia I. [online]. bbdieceza.sk, November 2017, [cit. 2021-10-15]. Dostupné online.
  2. Dôsledky pre náuku o vtelení Božieho syna, str. 145, BARRON, Robert. Obnovme si nádej : podnety pre novú evanjelizáciu. Trnava : Dobrá kniha, 2021. 479 s. ISBN 978-80-8191-309-9.
  3. Sväté písmo, list Filipanom, Vyhľadávanie [online]. svatepismo.sk, [cit. 2021-10-22]. Dostupné online.