Kronika temného dávnoveku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kronika temného dávnoveku
Brat vlk

Autor Michelle Paverová
Literárny žáner Fantastická literatúra
Chronológia
Nasledujúci diel Túlavé duše
Požierač duší
Vyhnanec
Krivoprísažník
Lovec prízrakov
Slovenské vydania knihy

Kronika temného dávnoveku je séria šiestich kníh fantastickej literatúry, ktorú napísala britská spisovateľka Michelle Paverová ako svoju prvotinu. Knihy zachytávajú dobrodružstvá dospievajúceho chlapca Toraka z Vlčieho klanu, a jeho priateľov Renn a Vlka. Hlavná zápletka hovorí o Torakovej snahe poraziť Požieračov duší, skupine zlých mágov a čarodejníc klanov, ktorí sa snažia zničiť život v Lese.

Kronika pozostáva zo šiestich kníh, ktoré boli vydané v priebehu rokov 20042010.

Brat vlk[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá kniha Brat vlk, ktorá bola vydaná 30. mája 2004, zožala úspech ako u kritiky tak aj u čitateľov po celom svete. Brat vlk sa stal v USA bestsellerom, a práva na sfilmovanie kúpila spoločnosť 20th Century Fox.

Dej sa odohráva pred 6000 rokmi v pred-roľníckej Dobe Kamennej. Hlavná postava, Torak, v Lese stretáva osamotené vlčie mláďa, Vlka, s ktorým sa dokáže dorozumieť vo vlčej reči (strávil ako batoľa tri mesiace vo vlčej nore). Dievča menom Renn, ktoré patrí k Havraniemu klanu sa s ním rýchlo skamaráti a sprevádza ho počas celého príbehu. Torakova úloha, s pomocou Renn a Vlka, je zničiť Požieračov duší, skupinu zlých mágov a čarodejníc klanov, ktorí sa snažia zničiť život v Lese.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Torak[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavný hrdina; vstupuje do deja ako naivný, defenzívny a odcudzený dvanásťročný chlapec a ku koncu príbehu má pätnásť-šestnásť rokov. Počas príbehu získava niekoľko duchovných titulov, ako napríklad "Chlapec s túlavými dušami", a "Požierač duší": tento posledný titul mu narobí kopu problémov. Emocionálne dospieva veľmi pomaly; vo štvrtej knihe je fyzicky opísaný ako vyšší a svalnatejší, čo je v kontraste s opisom malého, vyziabnutého chlapca v prvých troch knihách. V ďalších dieloch kroniky sa snaží chrániť Renn, ktorú to hnevá a frustruje.

Renn[upraviť | upraviť zdroj]

Neter Vodcu Havranieho klanu Fin-Kedinna, je rovnako stará ako Torak. V prvých knihách je opísaná ako chudá a nízka, no vyššia ako Torak. Vie výborne strieľať z luku a čarovať; to spôsobuje nedôveru jej okolia a Rennin celoživotný pocit osamelosti a odcudzenia. Je však odvážna a počas deja niekoľkokrát zachraňuje Torakovi život. Je taktiež menej impulzívna ako Torak a jasnejšie uvažuje. Dospieva oveľa rýchlejšie ako on a býva často frustrovaná jeho ľahkovážnosťou.

Vlk[upraviť | upraviť zdroj]

Šedý vlk, ktorý je Torakovým sprievodcom a náhradným bratom. Za rok vyrastie z mláďaťa na mladého vlka a počas celého príbehu doprevádza Toraka a Renn. Ako mláďa mal čiernu srsť, no v dospelosti sa zmenila na oceľovo sivú s jemným náznakom červenej a čiernej na pleciach. Má jantárovo-zlaté oči, v ktorých je nezvyčajná čistota a múdrosť. Sprvu nemal rád Renn, a v kapitolách písaných z pohľadu vlka ju nazýva "Dlhá Bezchvostá" (takto vlk označuje ľudí) alebo "zlá Dlhá Bezchvostá". Neskôr si k nej vyvíja náklonnosť a nazýva ju "sestra zo svorky". Autorka pri kapitolách písaných z pohľadu vlka používa nezvyčajné tvary slovies, ktorými opisuje aké veci presne sú.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chronicles of Ancient Darkness na anglickej Wikipédii.