Kryptodepresia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dno Kaspického mora (vľavo) leží značne hlboko pod hladinou mora, hladina jazera sa však nachádza 28 metrov pod úrovňou mora, takže sa na rozdiel od Bajkalu (uprostred) a Tanganiky (vpravo) neradí medzi kryptodepresie.

Kryptodepresia alebo zriedkavo skrytá preliačina [1][2] je v geomorfológii časť zemského povrchu, ktorá leží nižšie než 0 m n. m. a pritom tvorí dno vodnej plochy (jazera), ktorej hladina je naopak nad úrovňou hladiny svetového oceána. Ide v podstate o preliačinu, ktorá je úplne zatopená vodou.

Najväčšou kryptodepresiou na Zemi je Bajkalské jazero, najhlbšie jazero na svete, ležiace v priekopovej prepadline (najnižšie položené miesto jeho dna má nadmorskú výšku −1 186,5 m, kým jeho hladina leží vo výške 455,5 m n. m.)[3]. Veľké kryptodepresie sa nachádzajú aj vo Veľkej priekopovej prepadline v Afrike (jazerá Tanganika a Malawi).

Vznik veľkej časti kryptodepresií je často spojený s ľadovcovou činnosťou. Príkladom sú niektoré horské jazerá (v Alpách napr. Gardské jazero v severnom Taliansku) a množstvo jazier, ktoré vyformovali svojou činnosťou pevninské ľadovce (patria sem napríklad najväčšie európske jazerá – Ladožské, Onežské, Vänern, Saimaa, v Ázii napr. Tajmýrske jazero, v Severnej Amerike Veľké medvedie jazero, Horné jazero a ďalšie).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. kryptodeprese in: Bradnová, H. et al.: Encyklopedický slovník, 1993
  2. V Ottovom slovníku náučnom je český názov uvedený ako "nezjevná depresse"
  3. . Dostupné online. Archivované 2018-12-25 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kryptodeprese na českej Wikipédii.