Kynologický Klub Anička Košice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kynologický klub Anička Košice je najstarším kynologickým klubom na Slovensku. V súčasnosti je jeho právna forma občianske združenie. KK Anička Košice vytvára svojim členom podmienky pre voľnočasové aktivity, najmä výcvik psov a tréning psích športov.

Je členom Zväzu športovej kynológie (ZŠK)[1] a Asociácie slovenských klubov agility (ASKA)[2], čo umožňuje členom klubu zúčastňovať sa oficiálnych akcií pod záštitou týchto organizácii, teda hlavne skúšok z výkonu psov a agility pretekov.

Klub organizuje odborné semináre aj rôzne podujatia ako skúšky a preteky, ktorých sa zúčastňujú aj pretekári z iných klubov na Slovensku ako aj zo zahraničia.

Súčasné Aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1949 sa niekoľkí nadšenci kynológie rozhodli založiť kynologickú jednotku v Košiciach.[3] Predmetom činnosti tejto jednotky bol chov a výcvik služobných psov. Jej zakladateľmi bol Štefan Golodžej, Adolf Hynek, Karel Jeníček, Vladimír Putiš a manželia Irena a Anton Semanský. Trvalo však tri roky, kým ich mesto uznalo ako organizáciu. S výcvikom sa začalo u Ozbrojenej ochrany štátnych železníc. Tento cvičák bol po krátkom čase zrušený a klub sa presťahoval na parcelu za novou tehelňou. Keďže na tomto mieste bolo v čase dažďov priestranstvo stále pod vodou, klub sa musel opäť sťahovať. Mestský národný výbor im pridelil na výcvik časť trhoviska na dobytok. Po dvoch rokoch musel klub opustiť aj tieto priestory a uvoľniť tak miesto pre novú bytovú výstavbu. Vďaka porozumeniu u riaditeľstva Východoslovenských tehelní bolo ďalšie cvičište vybudované na pozemku za starou tehelnou. Po piatich rokoch sa klub musel znovu kvôli výstavbe tentoraz Strednej priemyselnej školy hutníckej presťahovať. Mestský národný výbor pridelil kynologickému klubu parcelu pri Prešovskej ceste, kde museli členovia naviezť zeminu a priestor zrovnať ťažkou technikou. Po niekoľkých týždňoch klub musel naposledy zmeniť svoje pôsobisko. MsNV totiž na parcelu vydal dva výmery . V tom čase klub patril ku KV ZVÄZARMU, ktorý disponoval pozemkom na Aničke. Časť z neho bola vyčlenená pre kynológiu a tak sa začal budovať v poradí už piaty areál, v ktorom klub sídli dodnes.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam členov Zväzu športovej kynológie
  2. Zoznam členov Asociácie slovenských klubov agility
  3. Putišov memoriál svedčil nemeckým ovčiakom [online]. korzar.sme.sk, 19. august 2002. Dostupné online.