L’Astrée

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
L’Astrée
L'Astrée

Exemplár zo 17.storočia

Autor Honoré d'Urfé
Pôvodný jazyk francúzština
Krajina vydania Francúzsko
Dátum 1. vydania originálu 1607 - 1627
Literárne obdobie barok
Literárny smer pastiersky román
Literárny druh próza
Literárny žáner román - rieka
Frontispice vydania z r. 1612

L’Astrée je barokový bukolický román od autora Honoré d’Urfé.

Patrí do žánru román-rieka, ktorý prvýkrát publikoval práve Honoré d’Urfé, čím výrazne ovplyvnil celý prozaický žáner. Román vychádzal na pokračovanie medzi rokmi 1607 a 1627, stal sa známy v Európe už v čase jeho publikovania vo vzdelaných vrstvách vtedajšej spoločnosti. Honoré d’Urfé chcel začať písať pastiersky román podľa vzoru španielskej a talianskej literatúry. To znamená predovšetkým inšpiráciu Sannazarom a jeho Arcadiou, Torquatom Tassom a jeho Amintou, Cervantesovou Galatheou a Guariniho Verným pastierom.

Hlavné postavy sú Astrée a Céladon, k nim sa postupne pridávajú ďalšie postavy podobného osudu a zamerania, čím sujetovo napĺňajú umelecký zámer. Príbehy sa vlievajú ako riečky do jednej veľkej rieky príbehu, od čoho pochádza aj názov.

Dve hlavné postavy, pastier Céladon a pastierka Astrée, sú hlavnou osou románu, ich peripetie lásky, nedorozumenia a politické ambície a intrigy ostatných postáv napĺňajú šesť dielov románu. Dej je umiestnený do lesov a lúk okolo zámku Forez do obdobia v 5. storočí, keď ho obývali Galovia a ich druidskí náčelníci.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku L'Astrée na francúzskej Wikipédii.