LCD televízor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Všeobecný LCD televízor


LCD televízor je televízor, ktorý používa na zobrazovanie technológiu LCD. LCD televízory sú tenšie ako klasické elektrónkové televízory rovnakej veľkosti a sú k dispozícii v omnoho väčších rozmeroch. Táto kombinácia vlastností určuje praktickosť LCD televízorov v mnohých oblastiach.

V roku 2007 predajnosť LCD televízorov prvýkrát celosvetovo prekonala predajnosť klasických televízorov a naďalej sa zvyšuje. LCD televízory majú v segmente plochých obrazoviek najvyšší percentuálny trhový podiel i vyšší medziročný nárast ako plazmové zobrazovače, no celkovo z dôvodu dopytu po veľkých uhlopriečkach rastú absolútne čísla predajov oboch typov televízií.[1] LCD obrazovky vyrába na rozdiel od plazmových panelov veľké množstvo výrobcov a i ponuka uhlopriečok je vyššia. LCD televízory sú dnes najpredávanejšou televíznou technológiou súčasnosti.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Newsflash: LCD TV sales figures see 50-percent increase in 2009 [online]. Televisions.com, 23.2.2010, [cit. 2010-10-28]. Dostupné online. Archivované 2010-02-28 z originálu. (aglicky)
  2. Market share continued to decline in the plasma is little chance overturned [online]. 2.3.2010, [cit. 2010-10-28]. Dostupné online. Archivované 2016-03-05 z originálu. (anglicky)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku LCD television na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]