LIAZ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
LIAZ 706 RT

LIAZ (Liberecké automobilové závody) bol výrobca nákladných a špeciálnych vozidiel a ich súčastí, so sídlom v Jablonci nad Nisou. Tam nadväzoval na výrobu automobilky Reichenberger Automobilfabrik (RAF), ktorá fungovala už od roku 1907 a v priebehu 1. svetovej vojny sa spojila s firmou Škoda.

História[upraviť | upraviť zdroj]

LIAZ 706 MT
LIAZ 101

1. januára 1951 bol založený štátny podnik Liberecké automobilové závody (LIAZ) so závodmi v Rýnoviciach, Mnichovom Hradišti a Liberci. Ten okrem značky LIAZ používal aj značku Škoda. Neskôr sa podnik rozdelil a potom opäť spojil. Časom pribudli ďalšie závody v Mělníku, Zvolene, Veľkom Krtíši, Přerove a Holýšove. V roku 1975 podnik zamestnával 11 000 pracovníkov a vyrobil 13 600 vozidiel. So svojimi vozidlami sa zúčastňoval aj Rallye Dakar. Okrem výroby nákladných a úžitkových vozidiel LIAZ dodával svoje motory aj pre podnik Karosa vo Vysokom Mýte (autobusy Karosa Š11 či legendárna rada 700) ale aj pre podnik Vagónka Studénka pre motorové vozne rady 810.

Po nežnej revolúcii a ekonomickom kolapse krajín RVHP stratil LIAZ väčšinu svojich zákazníkov a nedarilo sa mu nájsť nových. Predajnosť a výroba postupne klesali. V roku 1992 bol podnik čiastočne privatizovaný v kupónovej privatizácii, majoritným vlastníkom zostal štát. Privatizácia bola dokončená v roku 1995, kedy sa majoritným vlastníkom stala Škoda Plzeň a zmenila názov podniku na Škoda Liaz a.s. Ani uvedenie novej modernej rady 400 (Xena a Fox) nepomohlo podniku k lepším výsledkom. V roku 1998 bol v podniku vyhlásený konkurz, ten bol po dvoch týždňoch zrušený. V roku 2000 podnik odkúpil slovenský Sipox Holding, ktorý však nemal dostatok prostriedkov na financovanie výroby. V roku 2002 podnik definitívne skrachoval. Najperspektívnejšia časť - motoráreň v Rýnoviciach sa premenovala na JAMOT a.s. a v pôvodnom montážnom závode v Mníchovom Hradišti dnes vyrába firma Komatsu stavebné stroje.

LIAZ na Ralye Dakar[upraviť | upraviť zdroj]

Automobily značky LIAZ sa úspešne zúčastňovali aj prestížnej Rallye Dakar. Už pri prvom štarte v roku 1985 posádka Moskal, Joklík, Fencl napriek problémom počas pretekov skončila na výbornom 13. mieste. V roku 1987 posádka Moskal, Joklík, Záleský vybojovala 3. miesto v kategórii kamiónov a dokonca 1. miesto v kategórii sériových kamiónov. V roku 1988 získala posádka Moskal, Vojtíšek, Záleský celkové druhé miesto po tuhom boji s Tatrou Karla Lopraisa s rozdielom len niekoľkých minút. Na úspechy LIAZu sa snažil nadviazať Martin Macík so svojim LIAZom, ktorý v 27. ročníku (2005) musel odstúpiť pre poruchu prevodovky, ale v nasledujúcom 28. ročníku (2006) už dokončil preteky na peknom 11. mieste.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V poslednej dobe sa na tradíciu LIAZu pokúsila nadviazať spoločnosť Tedom a Martin Macík. Tá odkúpila areál motorárne bývalého podniku LIAZ, vrátane technickej dokumentácie a know-how výroby motorov. Tie montovala aj do kogeneračných jednotiek, ktorých výrobe sa spoločnosť venovala. V roku 2006 Martin Macík založil spoločnosť Tedom Truck, ktorá kúpila aj všetky práva na výrobu nákladných automobilov rady 300 a 400 vrátane dokumentácie, technológie a výrobných zariadení a začala vyrábať vozy značky FOX. Vyrábala a modernizovala tiež vozy LIAZ, ale pre nedostatok zakázok dňa 30. 10. 2009 zanikla. Z pôvodného LIAZu tak dodnes prežila iba motoráreň.

Ochrannú známku LIAZ vlastní spoločnosť AP Trust, súčasť holdingu Škoda.

Vyrábané modely a rady[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému LIAZ

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]