Laberius

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Decimus Laberius (105 – 43 pred Kr.) bol rímsky autor mimov pôvodom z jazdeckého stavu, ktorý sa výrazne zaslúžil o prenesenie tohto dramatického útvaru do rímskej literatúry.

Jeho dielo bolo považované za prácu vyššej úrovne. Hádam tomu môžeme vďačiť za to, že sa nám do dneška z neho dochovalo asi 176 veršov. Laberiove mimy dosiahli úspech na javisku i v literárnej podobe. Názvy mnohých jeho hier sú odvodené z gréckych komédii alebo mimov, čo dokazuje, že sa tento dramatik, inšpiroval svojimi gréckymi predchodcami a snažil sa ich napodobiť. V jeho hrách sa údajne objavovali politické narážky, mimo iné i voči diktátorovi Gaiovi Iuliovi Caesarovi, čo bol jav v pohnutom 1. storočí pred Kr. neobvyklý. Roku 46 pred Kr. sa mu za výpady proti svojej osobe Caesar pomstil tým, že ho prinútil účinkovať v jednom z vlastných mimov (v divadle rímski občania nesmeli vystupovať, Laberius sa na toto poníženie sťažuje v jednom zo svojich prológov) v dramatickom súboji s jeho veľkým rivalom, Publiliom Syrom. Víťazstvo Caesar nakoniec pririekol Syrovi.

Aulus Gellius hodnotí Laberia ako príliš extravagantného a novátorského. Horatius ho naopak otvorene chváli.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.