Ladislav Hrušovský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ladislav Patrik Hrušovský
Narodenie 4. január 1973 (51 rokov)
Alma materAUBB
Povolanieherec

Ladislav Hrušovský (* 4. január 1973) je slovenský divadelný a filmový herec.

Študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici odbor herectvo pod vedením Jozefa Adamoviča.

Účinkoval v inscenáciách v divadle J. G. Tajovského vo Zvolene (Agáty - nominácia na cenu Dosky), v divadle J. Palárika v Trnave (Noc Bohov, Madame Bovary) na Novej scéne v Bratislave (Hair, Všetko sa posralo, Maľované na skle). Hral v televíznych projektoch Slzy Kráľovej hole, Slovenský mariáš a vo viacerých študentských filmoch (A čo oni ? - 1. miesto a cena divákov v amatérskej súťaži CINEMA). Taktiež účinkoval v seriáloch Mesto tieňov, Panelák alebo Ako som prežil.

Spolupracoval na celovečernom projekte "V Tichu". Je to film o osudoch prenasledovaných židovských hudobníkov v čase nacizmu. Film plný emócií je poctou ľuďom, ktorí museli nedobrovoľne skončiť so svojou umeleckou kariérou a ktorým prostý hudobný nástroj pomohol prežiť koncentračné tábory alebo aspoň zmierniť utrpenie v nich. Ladislav Hrušovský stvárňuje vo filme postavu Karla Steinera, manžela Edith Kraus. V roku 1942 boli deportovaní do koncentračného tábora v Terezíne. Režisérom filmu je Zdeněk Jiráský, ktorý za svoj film Poupata získal v roku 2011 štyroch Českých levov a stal sa v tom istom roku zároveň i Objavom roka v oblasti kinematografie.

Jan Hřebejk ho obsadil do svojho celovečerného filmu s názvom Učiteľka, ktorý vznikol podľa scenára Petra Jarchovského. Vo filme sa riaditeľka základnej školy stretáva počas rodičovského združenia (ZRPŠ) s rodičmi, aby spoločne našli najvhodnejšie riešenie ako sa zbaviť problematickej učiteľky (bezdetnej vdovy), ktorá si manipuláciou podrobuje rodičov svojich žiakov. Film by mal prísť do kín na jar 2016.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Seriály[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Laco Hrušovský v Česko-Slovenskej filmovej databáze