Ladislav Majerský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ladislav Majerský
slovenský sochár, medailér, pedagóg
Narodenie11. marec 1900
Hliník nad Hronom
Úmrtie22. marec 1965 (65 rokov)
Bratislava
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ladislav Majerský
Reliéf na Kollárovom námestí v Bratislave.
Monumentálny trojfigurálny reliéf na budove Okresnej sociálnej poisťovne a robotníckej poisťovne na Bezručovej ulici v Bratislave.

Ladislav Róbert Ján Majerský (* 11. marec 1900, Hliník nad Hronom[1] – † 22. marec 1965, Bratislava) bol slovenský sochár, medailér a pedagóg.

 Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • otec: Andrej Majerský
  • matka: Anna rod. Surdyová

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1911 – 1915 študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici, 1915 – 1918 na učiteľskom ústave v Turčianskych Tepliciach, 1920 absolvoval kurz pre učiteľov kreslenia v Bratislave, v roku 1922 – 1926 študoval na umeleckopriemyselnej škole a na AVU v Prahe. V roku 1926 sa oženil v Banskej Bystrici a po štúdiu sa usadil v Bratislave. Roku 1930 – 1937 absolvoval študijné cesty do Rakúska, Poľska, Juhoslávie a Talianska.

Patrí ku generácii umelcov, ktorí budovali základy súčasného slovenského sochárstva. Výtvarne sa realizoval predovšetkým v portréte. Spolu s Fraňom Štefunkom bol jedným z prvých, ktorí sa cielene venovali medaile a plakete. Zhotovoval pomníky a reliéfy pre architektúru (reliéf Tlačiari na budove Slovenskej grafie, reliéf Práca I na budove Okresnej sociálnej poisťovne a robotníckej poisťovne. Majerského diela ovplyvnil český sociálny civilizmus, voľné hnutie inšpirované prácami sochára Otta Gutfreunda.[2]. Viaceré jeho diela sa nachádzajú v múzeách na Slovensku, najmä v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Záznam o narodení a krste v matrike farnosti Hliník nad Hronom
  2. ABELOVSKÝ, Ján; BAJCUROVÁ, Katarína. Výtvarná moderna slovenska. 1. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Slovart, 1997. 670 s. Kapitola 3, s. 337.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]