Larcum Kendall

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Larcum Kendall
britský hodinár
Narodenie1721
Úmrtie1795
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Larcum Kendall

Larcum Kendall (* 1721 - † 1795) bol britský hodinár.

K1[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj prvý námorný chronometer okopíroval od strojčeka, ktorý vyrobil John Harrison. Prvý originálny Kendallov model chronometera z roku 1769 (označený ako H4, dnes ako K1) mal vysokú finančnú hodnotu; na tú dobu asi tridsať percent hodnoty lode (asi 500 Libier). Moreplavec James Cook ho testoval na jeho druhej námornej výprave. Sprvu bol voči nemu skeptický, ale neskôr ho veľmi ocenil. Svoju spokojnosť tak hlásil v roku 1775 aj britskej admiralite.Tri ďalšie podobné výrobky, ktoré vyrobil John Arnold, totiž takú istú cestu nevydržali. Hoci bol konštruovaný ako hodinky, mal priemer 13 centimetrov a vážil 1,45 kg; viac ako tridsať rokov sa používal na britských plavidlách.

K2[upraviť | upraviť zdroj]

Larcum Kendall neskôr v roku 1771 skonštruoval podobný, avšak menší model, ktorý pomenoval K2 (cena 200 Libier). O rok neskôr ho použil na navigáciu John Philipps, na výprave pri hľadaní Severozápadného prieplavu v Amerike. Model K2 bol nepresnejší ako K1. Kapitán Viliam Bligh na HMS Bounty zaznamenal jeho dennú nepresnosť medzi 1,1 až 3 sekundami. Dokonca vznikla aj fáma, že to bolo zapríčinené vzburou na lodi. Kendallov chronometer z Bounty potom prešiel zložitú cestu, až sa nakoniec vrátil do Anglicka. Americký kapitán Mayhew Folger, ktorý objavil v roku 1808 vzbúrenecký ostrov Pitcairn, tam vtedy dostal chronometer od jediného žijúceho vzbúrenca Johna Adamsa. Španielsky guvernér ostrova Juana Fernandéza však časomerač K2 zabavil. Neskôr ho kúpil jeden španielsky obchodník s mulicami nazývaný Castillo. Keď zomrel, jeho rodina sprostredkovala cez kapitána Herberta z lode HMS Calliope okolo roku 1840 jeho predaj ďalej do Národného Britského múzea. V dnešnej dobe sa nachádza v Greenwichi (National Maritime Museum).

K3[upraviť | upraviť zdroj]

Kendallov tretí a zároveň posledný model K3 vznikol v roku 1774 a stál okolo 100 Libier. James Cook ho používal spolu s modelom K1 na svojej poslednej výprave. Používal ho aj Matthew Flinders v roku 1801 na jeho plavbe do Austrálie.


Všetky tri modely chronometrov sú uložené v Grenwichi (The old Royal Observatory).

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Larcum Kendall na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • [Príbeh chronometra z HMS Bounty [1]