Lawrence James DeLucas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lawrence DeLucas)
Lawrence James DeLucas
Astronaut NASA
Lawrence James DeLucas
Št. príslušnosťUSA
Narodenie11. júl 1950 (73 rokov)
Syracuse, New York, USA
Predchádzajúce zamestnaniechemik
Čas vo vesmíre13 dní 19 hodín 30 minút
Kozmonaut od1990
MisieSTS-50
Znaky misií

Lawrence James DeLucas (* 11. júl 1950, Syracuse, New York, USA) je americký vedec a astronaut, 272. človek vo vesmíre po absolvovaní letu raketoplánom.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokoškolské vzdelanie v odbore chémia získal na univerzite v Birminghame (University of Alabama at Birmingham). Tu tiež už ako doktor získal v rokoch 1994-1996 zamestnanie vo vedeckom centre makromolekulárnej chémie (angl. The Center for Biophysical Sciences and Engineering, The University of Alabama at Birmingham), neskôr sa stal jeho riaditeľom. Je autorom 25 patentov a dvoch vedeckých kníh.

Ešte pred svojím letom sa oženil a založil si rodinu. Jeho manželkou je Katherine Gesterová, majú dcéru Katherine (* 1983) a dvoch synov - Roberta (* 1982) a Johna (* 1987). Používa prezývku Larry. Jeho záujmy: basketbal, bowling, modely lietadiel, astronómia.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Raketoplán Columbia odštartoval k svojmu 12. letu z rampy 39 na Vesmírnom stredisku Johna F. Kennedyho začiatkom leta roku 1992. Na jeho palube bolo vedecké laboratórium Spacelab v prevedení USML-1 a tiež sedemčlenná medzinárodná posádka. Veliteľom misie bol Richard Richards, s DeLucasem leteli ďalej Kenneth Bowersox, Carl Meade, Eugene Trinh z Vietnamu a dve ženy, Bonnie Dunbarová a Ellen Bakerová. Doktor DeLucas, ktorému mal necelých 42 rokov, tu bol ako univerzitný biochemik špecialistom pre užitočné zariadenia, teda obsluhu Spacelabu. Misia získala v tom čase rekord v dĺžke letu raketoplánu aj vďaka odkladanému pristátiu pre zlé počasie na kozmodróme v USA. Nakoniec pristáli tam kde štartovali, na Floride. V evidencii COSPAR bol let katalogizovaný ako 1992-034A. Je registrovaný ako 272. človek vo vesmíre s 13 dňami stráveným v kozme.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]