Leóbótes (kráľ Sparty)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leóbótes
kráľ Sparty
Panovanie
DynastiaAgiovci
Panovanie870 pred Kr. – 840 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
PredchodcaEchestratos
NástupcaDoryssos
Rodina
Potomstvo
OtecEchestratos

Leóbótes alebo Leobotés alebo Labótas (starogr. Λεωβώτης a Λαβώτας) bol kráľ Sparty (pravdepodobne mýtický) približne v polovici deviateho storočia pred Kr. (možno 870 – 840 pred Kr.). Pochádzal z kráľovského rodu Agiovcov.

Leóbótes bol podľa zoznamov antických historikov štvrtým panovníkom kráľovského rodu Agiovcov od jeho legendárneho zakladateľa Eurysthena. Predpokladá sa, že vládol približne v polovici deviateho storočia pred Kr. (mnohí historici ho považujú za mýtického kráľa). Leóbótes a jeho predchodcovia vládli po období pádu mykénskej civilizácie (okolo roku 1200 pred Kr.), obdobia, ktoré často označujeme za „temné“, lebo nemáme priame dôkazy o týchto časoch. Nepriame informácie nám poskytujú Homérove diela Ilias a Odysea. Z týchto diel sa dočítame, že králi (basileus) pochádzali z významných rodov, kontrolu nad nimi vykonávala rada starších šľachticov a ľud, ktorý mal tiež svoju radu, hodnotil prácu vodcov a diskutoval o všeobecných záujmoch.

Bližšie informácie o kráľovi Leóbótovi nám podáva historik Herodotos žijúci v piatom storočí pred Kr. Podľa Herodata bol Leóbótes ešte mladý, keď zomrel jeho otec Echestratos, a preto sa jeho regentom stal otcov brat Lykurgos. Počas svojho regentstva Lykurgos zaviedol nové zákony, založil štátne inštitúcie gerúziu a eforát a s týmito opatreniami zabezpečil v Sparte poriadok a stabilitu (Ploutarchos a Pausanias kladú Lykurgovo pôsobenie do obdobia nástupcov Leóbóta).

Keď Leóbótes dospel, ujal sa samostatnej vlády, počas ktorej, ako nám to zaznamenal Pausanias, viedol vojnu s Argom o územie Kynúrie. Po invázii Dórov (okolo roku 1200 pred Kr.) si Kynúriu podelili Sparta a Argos. Vzhľadom na svoju geografickú polohu sa Kynúria stala jablkom sváru medzi Spartou a Argom na dlhé storočia. Prvé bitky sa viedli za vlád Echestrata a Leóbóta a skončili dobytím celej Kynúrie Spartou až v roku 545 pred Kr. v tzv. bitke 300 bojovníkov. Po smrti Leóbóta sa jeho následníkom stal syn Doryssos.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Leóbótes
Vladárske tituly
Predchodca
Echestratos
kráľ
870 pred Kr.840 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
Nástupca
Doryssos