Leopard škvrnitý amurský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leopard škvrnitý amurský

Leopard amurský v ZOO vo Philadelphii
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Panthera pardus orientalis
Schlegel, 1857
Synonymá
leopard

Rozšírenie:
     Pôvodné
     Súčasné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Leopard škvrnitý amurský (iné názvy: leopard škvrnitý mandžuský, leopard amurský, leopard mandžuský; lat. Panthera pardus orientalis) je ohrozený poddruh leoparda, pôvodom zo severovýchodného Ruska (Prímorský kraj) a juhovýchodnej Číny (provincia Ťi-lin).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Samce leoparda amurského môžu dorasť od 1,2 – 1,5 metra. Samice sú menšie a dorastajú do dĺžky 107 do 136 cm, chvost 82 – 90 cm, výškou 64 – 78. Dospelý samec môže dosiahnuť hmotnosti 32,2 – 48 kilogramov a samica môže dosiahnuť 25 – 42,5 kilogramov.[2] Tieto mačkovité šelmy majú dlhé nohy, ktoré im pomáhajú v zime pri chodení po vysokom snehu. Jeho srsť je svetlohnedej až oranžovej farby a má charakteristické tmavé škvrny, ktoré sú vidieť u všetkých leopardov. Srsť tohto leoparda sa počas ročných období mení, počas zimy bledne a v lete je veľmi svetlá, aby splynula s okolitým prostredím. V zimných mesiacoch rastie srsť rýchlejšie, pretože leopardovi dodáva teplo.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Leopard amurský obýva ruský Ďaleký východ, pričom väčšina žije na juhovýchode Ruska. Niektoré žili aj v severovýchodnej Číne a v Severnej Kórei (v týchto častiach je pravdepodobne vyhynutý[1]). Obývajú zalesnené a horské oblasti, predovšetkým tajgy.

Potrava a lov[upraviť | upraviť zdroj]

Sú skúsení lovci a lovia predovšetkým v noci. Pri love sa vyhýbajú tigrom, ktoré sú omnoho agresívnejšie. Títo leopardi sú dobrí horolezci a plavci, čo im pomáha pri chytaní a zabíjaní koristi. Hlavnú potravu tvoria: diviaky, zajace, jelene, hlodavce, srnce, kabary a jazvece.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Leopardy amurské sa rozmnožujú na jar a začiatkom letných mesiacov. Gravidita samice trvá tri a pol mesiaca. Mávajú jedno až šesť mláďat. Mláďa je po troch mesiacoch odstavené a učí sa loviť. Po dvoch rokoch sa môžu od rodičov osamostatniť.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento poddruh leoparda sa považuje za jednu z najvzácnejších veľkých mačiek na svete. Jeho populácia sa zmenšuje. Po sčítaní v roku 2007 žije v Prímorskom kraji len 14 – 20 dospelých jedincov a 5 – 6 mláďat. Je vážne ohrozený druh a dokonca mu hrozí aj vyhynutie. V Kórei a Číne sa považuje za vyhynutého.[1]

Ohrozuje ho najmä pytliactvo ale aj odlesňovanie a inbríding.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Jackson, P. & Nowell, K. 2008. Panthera pardus ssp. orientalis. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 22 August 2014.
  2. Geptner, V.G., Sludskii, A. A. (1972). Mlekopitaiuščie Sovetskogo Soiuza. Vysšaia Škola, Moskva. (In Russian; English translation: Heptner, V. G., Sludskii, A. A., Komarov, A., Komorov, N. (1992). Bars (Leopard). Pages 203 – 273 in: Mammals of the Soviet Union. Volume II, Part 2: Carnivora (Hyenas and Cats). Smithsonian Institution and the National Science Foundation, Washington DC).