Letisko Jeruzalem

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letisko Jeruzalem - 1969
Letisko Jeruzalem

Letisko Jeruzalem (Letisko Atarót / Letisko Kalandia) je malé letisko, ktoré sa nachádza medzi Jeruzalemom a mestom Ramallah. Bolo otvorené v roku 1920 ako prvé letisko v Britskom mandáte v Palestíne. Je uzavreté pre civilnú prevádzku od vypuknutia násilností Intifáda al-Aksá v roku 2001.

Od roku 1920 až do roku 1930 bola pristávacia plocha v Kalandii jediné letisko v britskom mandáte pre Palestínu. Bolo používané britskými vojenskými úradmi a pre významných hostí smerujúcich do Jeruzalema. V roku 1931 vláda vyvlastnila pozemok od židovskej obce Atarót na rozšírenie pristávacej plochy, v priebehu ktorej došlo k demolácii domov a vytrhávaniu ovocných sadov. V roku 1936 bolo letisko otvorené aj pre pravidelné lety. Obec Atarót bola dobytá a zničená zajordánskymi jednotkami (Arabská légia) počas prvej arabsko-izraelskej vojny.

Od roku 1948 do konania šesťdňovej vojny v júni 1967, letisko bolo pod jordánskou kontrolou, s určeným kódom OJJR. Po šesťdňovej vojne Jeruzalem včlenil letisko do jeruzalemskej mestskej časti a bolo označen0 kódom LLJR.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]