Letisko Londýn-Biggin Hill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Letisko Londýn Biggin Hill)
Letisko Londýn-Biggin Hill
Letisko Biggin Hill
London Biggin Hill Airport
Biggin Hill Airport
IATA: BQH · ICAO: EGKB
Základné informácie
Typ letiskamedzinárodné civilné
PrevádzkovateľRegional Airports Ltd.
Otvorenie1917
MestoBromley, Veľký Londýn
Nadmorská výška183 m n. m.
Poloha51°19′51″S 0°01′57″V / 51,3308333°S 0,0325°V / 51.3308333; 0.0325Súradnice: 51°19′51″S 0°01′57″V / 51,3308333°S 0,0325°V / 51.3308333; 0.0325
Vzletové a pristávacie dráhy
Smer Dĺžka Povrch
03/21 1 820 m makadam
11/29 788 m asfalt
Štatistika (2012)
Pohybov49 830
www.bigginhillairport.com
Zbrojár nastavuje guľomety na stíhačke Spitfire na základni Biggin Hill počas druhej svetovej vojny

Letisko Londýn-Biggin Hill (angl. London Biggin Hill Airport; IATA: BQH, ICAO: EGKB) je malé medzinárodné letisko neďaleko Biggin Hill v londýnskom obvode Bromley.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Letisko bolo otvorené v roku 1917 ako komunikačné centrum. Medzi svetovými vojnami bolo letisko používané rôznymi experimentálnymi jednotkami. Medzi rokmi 1929 – 1932 na letisku prebehla rekonštrukcia, bol postavený okrem iného aj nový hangár.

V čase druhej svetovej vojny slúžilo letisko ako dôležitá základňa Royal Air Force (RAF) a bolo jedným z veliteľských stanovíšť bitky o Britániu. Na tomto letisku mali základňu lietadlá typu Spitfire a Hurricane. Podľa údajov bolo lietadlami štartujúcimi v Biggin Hill zničených vyše 1 400 nepriateľských lietadiel. Vzhľadom na svoju dôležitosť sa letisko samo stalo terčom mnohých útokov. Medzi augustom 1940 a januárom 1941 bolo letisko napadnuté dvanásťkrát. Počas najhoršieho útoku boli zničené dielne, sklady, kasárne a hangár a na zemi bolo zabitých 39 ľudí.

Po vojne sa stalo centrom výcviku veliteľov a posádok RAF. Z dôvodu uzatvorenia blízkeho croydonského letiska v Croydone v roku 1956 bola väčšina letov z tohto letiska premiestnená na Biggin Hill, ktoré sa tak stalo civilným aj vojenským letiskom. Letisko v Croydone bolo definitívne uzatvorené v roku 1959 a v tom istom roku bola na Biggin Hill ukončená vojenská prevádzka.

Na konci roku 1963 rokovala Rada Orpingtonu (na ktorého hraniciach letisko ležalo) o možnej kúpe Biggin Hillského letiska. Po začlenení letiska do obvodu Bromley vzniklo množstvo vlečúcich rokovaní. O veci z veľkej časti rozhodovalo britské Ministerstvo priemyslu a obchodu. Na osobitnom zasadnutí, 15. júna 1972, Rada konečne rozhodla o kúpe letiska, ktorá bola uskutočnená v roku 1974. V máji 1994 bolo letisko prenajaté spoločnosťou Biggin Hill Airport Limited, ktorá je sesterskou spoločnosťou Regional Airports Ltd., ktorá v súčasnosti letisko spravuje.

Centrum výcviku pilotov RAF bolo uzavreté v roku 1992. Od tej doby je Biggin Hill rušným civilným letiskom, aj keď tu nie sú pravidelné linky.

Charakter letiska[upraviť | upraviť zdroj]

Celkový pohľad na letisko v roku 2011

Letisko Biggin Hill sa nachádza na vrchu rovnomenného kopca vo výške 183 m n. m., východne od cesty A233 v smere Bromley – Westerham a 1,6 km severne od mesta Biggin Hill. K severozápadnému obvodu letiska prilieha malá dedinka Leaves Green.

Letisko má dve vzletové a pristávacie dráhy – hlavná dráha v smere sever – juh nesie označenie 03/21 a má rozmery 1 820 × 45 metrov. Vedľajšia dráha, 11/29, v smere východ – západ má rozmery 788 × 18 metrov a s hlavnou dráhou tvorí písmeno „L“.

Hlavná pristávacia dráha je použiteľná až pre lietadlá do veľkosti typu Boeing 737 alebo Airbus A320, v jednom smere je vybavená ILS; služby riadenia letovej prevádzky poskytuje riadeným letom približovacia služba letiska Londýn-City, miestna veža obsluhuje iba VFR lety (lety za viditeľnosti zeme). Hlavnými klientmi tohto letiska sú malé lietadlá, charterové lietadlá, súkromné ​​lietadlá obchodníkov a letecké školy, ktoré tu sídlia.

Kaplnka svätého Juraja s replikou lietadla Spitfire v popredí

RAF má v súčasnosti na letisku malú časť svojej leteckej flotily. Blízko letiska sa nachádza kaplnka svätého Juraja s priľahlými záhradami a niekoľko modelov lietadiel. V areáli letiska tiež stojí niekoľko starých kasární, bývalá administratívna budova, bývalý letecký úrad atď.

Na letisku sa nachádza terminál pre cestujúcich, ktorý sa nachádza na odbočke z cesty A233 v Leaves Green. Terminál má moderné vybavenie, menší odbavovací salón, dva VIP a jeden kongresový salónik, licencovaný café bar, colné a imigračné zariadenia, toalety, parkovisko a podobne.

Biggin Hill je každoročne 15. septembra miestom leteckého dňa pri príležitosti výročia bitky o Britániu – Battle of Britain Day. Na letisku tiež každoročne prebieha najväčší letecký veľtrh v Európe a jeden z najväčších na svete – Biggin Hill International Air Fair.

Letisko sa niekoľkokrát objavilo v televíziách, napr. v slávnom filme Da Vinciho kód, v niekoľkých seriáloch a tiež v jednom z klipov albumu Ummagumma skupiny Pink Floyd.

Mimoriadne udalosti a havárie[upraviť | upraviť zdroj]

Stíhačka Gloster Meteor na letisku Biggin Hill
  • 18. jún 1951 je zapísaný na čierno do histórie RAF Biggin Hill. Asi 100 metrov od letiska sa zrútili tri lietadlá Meteor a ich traja piloti – Gordon McDonald, seržant Kenneth Clarkson a veliteľ Phillip Sandeman nehodu neprežili.
  • 17. mája 1977 došlo nad letiskom k zrážke helikoptéry Bell 206 s lietadlom de Havilland Tiger Moth. Tiger Moth nakoniec pristál, ale Bell 206 havaroval a nehodu neprežilo všetkých päť ľudí na palube.
  • 21. septembra 1980 v Biggin Hill havarovalo pri leteckej šou lietadlo Douglas A-26 Invader (sériové číslo N3710G). Pilot a všetkých 7 cestujúcich zomrelo pri páde lietadla do údolia. Úrad pre civilné letectvo po tejto nehode vydal pravidlá na organizovanie leteckých ukážok.
  • 2. júna 2001 sa lietadlo de Havilland Vampire zrútilo počas leteckej šou. Obaja piloti prišli o život. De Havilland Vampire letel spolu s de Havilland Sea Vixen a za príčinu nešťastia sa pokladá pravdepodobné zmetenie Vampira prúdom z motora väčšieho lietadla.
  • 3. júna 2001 havarovalo počas leteckej šou lietadlo Bell P-63 Kingcobra. Pilot lietadla zahynul.
  • 30. marca 2008 z letiska Biggin Hill vzlietlo lietadlo Cessna Citation 501. Krátko po vzlete nahlásil pilot lietadla kontrolnej veži nečakané vibrácie v motore a pri pokuse o návrat na letisko sa lietadlo zrútilo na skupinku domov v Romsey Close vo Farnborough. Všetkých 5 osôb na palube zahynulo. Vyšetrovanie dospelo k záveru, že obidva motory lietadla boli počas krátkeho letu vypnuté (omylom alebo chybou stroja). Medzi zosnulými bol tiež komentátor TV stanice Eurosport a tiež pretekársky vodič David Leslie a bývalý vodič súťaže 24 hodín Le Mans Richard Lloyd.
  • 18. augusta 2009 narazilo lietadlo Piper Cherokee do stromov školskej záhrady v Bromley, keď sa pokúšalo po poruche motora pristáť v Biggin Hill. Pilot-študent vyviazol s ľahkými zraneniami. Podľa vyšetrovania mohol za haváriou stáť zmrznutý karburátor.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku London Biggin Hill Airport na anglickej Wikipédii.