Letucha indomalajská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Letucha väčšia)
Letucha indomalajská
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Galeopterus variegatus
Audebert, 1799
Synonymá
letucha väčšia

Rozšírenie letuchy indomalajskej
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Letucha indomalajská alebo letucha väčšia (Galeopterus variegatus alebo Cynocephalus variegatus) je zvláštny nočný cicavec z čeľade letuchovitých.

Latinské názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Galeopterus variegatus, Cynocephalus variegatus, Galeopithecus natunae, Galeopithecus tellonis, Galeopithecus variegatus, Galeopterus abbotti, Galeopterus lautensis.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Letucha indomalajská má štíhle telo dosahujúce dĺžky približne 40 cm, z toho chvost tvorí často viac než polovicu. Hmotnosť je v rozmedzí 0,9 – 2 kg. Hlava je malá, má malé zaguľatené uši a tupý ňufák a veľké guľaté oči. V dolnej čeľusti majú zvláštne hrebienkovité rezáky. Jemná srsť má hnedo-šedú farbu so svetlejšími škvrnami na chrbte. Nápadná je takisto osrstená blana tiahnúca sa od krku cez končatiny až k chvostu slúžiaca ako padák umožňujúci letuche kĺzavý let medzi stromami až na vzdialenosť presahujúcu 100 m. Prsty sú opatrené ostrými pazúrikmi, vďaka ktorým sa udržia na kmeňoch a vetvách stromov.

Areál rozšírenia[upraviť | upraviť zdroj]

Štáty juhovýchodnej Ázie, vrátane Sundských ostrovov.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Letucha indomalajská je bylinožravá - žerie ovocie, mladé výhonky rastlín, púčiky i niektoré kvety.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Letucha rodí veľmi malé a nevyvinuté mláďatá po 60 dňoch gravidity, podobne ako u vačkovcov. Prvých 6 mesiacov života mláďatá žijú na matkinom bruchu. Tá ich prenáša a chráni v akomsi vaku, ktorý vytvorí stočením chvostu a lietacej blany. Mláďatá rastú veľmi pomaly, až v dvoch alebo troch rokoch dorastú do plnej veľkosti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Letucha malajská na českej Wikipédii.