Lily Potterová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lily Potterová
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecGeraldine Somervillová (ako dospelá)
Susie Shinnerová (ako študentka)
Slovenský dabingRebeka Poláková
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
Posledný výskytHarry Potter a Dary smrti
O postave
Celé menoLily Potterová (Evansová)
PrezývkaEvansová
Dátum narodenia30. január 1960
Dátum úmrtia31. október 1981
Miesto úmrtiaGodricova úžľabina
Pohlaviežena
Druh bytostiČarodejnica
Schopnosťmágia
PovolanieAurorka
RodinaJames Potter (manžel), Harry Potter (syn), Petunia Dursleyová (sestra)
Manžel(ka)James Potter
PotomkoviaHarry James Potter
Národnosťbritská
Fakulta Chrabromil

Lily Potterová (* 30. januára 1960 - † 31. október 1981), za slobodna Evansová, je fiktívna postava zo 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Je to Harryho matka, ktorá zomrela rukou Voldemorta spolu s jej manželom Jamesom Potterom, keď sa ho pokúšali zachrániť. Lily Potterová nevystupuje priamo v knihách, Harry ju spoznáva len prostredníctvom spomienok iných.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Lily má zelené oči, ktoré po nej zdedil Harry. Je stredne vysoká a má žiarivé červené vlasy. Na dobrosrdečnej tvári sa javí jej vznešenosť, neha, ale aj odhodlanie a odvaha. Taktiež však dokáže byť veľmi temperamentná a prudká. Je krásna a súcitná. S každým sa snaží dobre vychádzať.

Rodičia boli veľmi hrdí na to, že majú takú talentovanú dcéru. Jej sestra Petunia ňou ale kvôli jej magickým schopnostiam pohŕdala a považovala ju za čudáčku.

Profesor Slughorn ju pokladal za jednu z jeho najlepších žiačok. Bola veľmi múdra a učenlivá. Mala obrovské nadanie v elixíroch.

Patronus Lily Potterovej má podobu lane. Jej prútik je dlhý 10¼ palca a je z vŕbového dreva (jadro je neznáme).

Lily miluje príliš veľa na to, aby sa zachránila. Dala život, aby chránila svojho ročného syna Harryho. Z pragmatického pohľadu by sa to dalo považovať za slabinu - zdá sa, že by si to Voldemort pravdepodobne myslel - hoci filozofia kníh to vykresľuje ako silu.

Keď nastúpila na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku, nenávidela Jamesa, až v siedmom ročníku sa všetko zmenilo. Dovtedy si o nom myslela že je nafúkaný frajer, ktorý ubližuje ľuďom. Lily vyrastala v muklovskej rodine, jej staršia sestra je Petunia. Už keď bola malá, spoznala Severusa Snapa, ktorý bol medzi do nej zaľúbený. Jej smrť nikdy Voldemortovi neodpustil, a preto sa neskôr dopustil zrady.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]