Linheraptor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Linheraptor
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Linheraptor exquisitus
Sü et al., 2010
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Linheraptor je vyhynutý rod malého dravého dinosaura z čeľade Dromaeosauridae, žijúceho v období vrchnej kriedy (stupeň kampán, asi pred 83 až 71 Ma) na území dnešnej Číny. Pomenoval ho čínsky paleontológ Sü Sing v roku 2010 a jeho jediným druhom je Linheraptor exquisitus.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tento bipédny dromeosaurus dorastal do dĺžky necelých 2 m, vážil okolo 25 kg a bol dokonale uspôsobený na rýchlosť a mrštnosť.[2] Podobne ako iné dromeosaury aj on mal pretiahnuté úzke telo, esovito zahnutý krk a predovšetkým ostrý kosákovitý pazúr, ktorým mohol bez problémov rozpárať telo koristi.[3] Najbližším príbuzným tohto malého dravca bol pravdepodobne rod Tsaagan. Naopak populárny Velociraptor bol vývojovo pokročilejší a teda jeho vzdialenejší príbuzný.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SÜ, S., et al.. A new dromaeosaurid (Dinosauria: Theropoda) from the Upper Cretaceous Wulansuhai Formation of Inner Mongolia, China. Zootaxa, Marec 2010, čís. 2403, s. 1 – 9. Dostupné online.
  2. ALLEYNE, R.. 'Beautiful' fossil of Jurassic Park dinosaur found [online]. The Daily Telegraph, 2010, [cit. 2011-10-19]. Dostupné online. (anglický)
  3. Linheraptor Exquisitus - New Raptor Species Discovered in Mongolia [online]. Science Blogging, 2010, [cit. 2011-10-19]. Dostupné online. (anglický)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Linheraptor na českej Wikipédii a Linheraptor na anglickej Wikipédii.