Linus (pápež)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Linus
2. rímsky biskup
Linus
Funkcie a tituly
Pontifikát
asi 67 – asi 76/78
Predchodca sv. Peter sv. Anaklét Nástupca
Biografické údaje
Narodenieasi 10
Volterra, Rímska ríša
Úmrtieasi 76
Rím, Rímska ríša
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľbaasi 67
Svätec
Sviatok23. september
Odkazy
Spolupracuj na Commons Linus
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Linus (* cca. 10, Volterra, Rímska ríša – † cca. 76, Rím, Rímska ríša) bol druhý rímsky pápež (v období rokov asi 67 – 76/78) a priamy nástupca sv. Petra; podľa najranejších zoznamov postupnosti rímskych biskupov ho úradom poverili Peter a Pavol, keď založili v Ríme kresťanskú cirkev.

Vzhľadom na absenciu serióznych historických záznamov o jeho živote ako aj verejnom účinkovaní nie je známe takmer nič. Všetky dátumy vzťahujúce sa k sv. Linovi sú iba približné a je preto treba uvažovať o značnom časovom rozpätí. Čas a miesto narodenia sú neznáme.

Väčšina prameňov uvádza, že sa stal pápežom v roku 67, Euzébius udáva rok 69, Katolícka encyklopédia rok 64, Liber Pontificalis rok 56, Libériov katalóg dokonca rok 55, Vatikánska ročenka z roku 2003 udáva rok 68.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Povráva sa, že bol rodákom z Toskánska a meno jeho otca mohlo byť Herculanus, ale ani to nie je 100% potvrdené.

Presťahoval sa do Ríma kde študoval kresťanstvo. V roku 67 bol zvolený 2.rímskym pápežom. Za jeho krátkej vlády sa vystriedalo v Ríme až 5 cisárov-Nero, Galba, Otho, Vitellius a Vespazián. Medzi najdôležitejšie udalosti jeho pontifikátu patrí aj koniec Židovskej vojny proti Rimanom. Liber Pontificatis-kniha pápežov hovorí, že bol popravený sťatím dňa 23.9. roku 79, ale nemusí to byť pravda, lebo oficiálne prvým mučeníckym pápežom bol Telesfor. Kniha pápežov sa taktiež zmienila, že jeho telo je pochované vedľa tela Svätého Petra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • LÍNUS. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 8.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Predchodca:
Peter
Pápežský znak Pápež
Linus
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Anaklét