Listéria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Listéria

Listeria monocytogenes pod elektrónovým mikroskopom
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Listeria
Pirie, 1940
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Listéria (lat. Listeria) je rod baktérií čeľade Listeriaceae. Pomenovaný je na počesť anglického chirurga Josepha Listera.

Ide o tyčinkovité grampozitívne baktérie. Druh Listeria monocytogenes je pôvodcom závažného ľudského ochorenia, listeriózy.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Rod zahŕňa 23 druhov (stav 2021[1]), príklady druhov sú:

Ďalších 9 druhov (napr. Listeria rocourtiae a Listeria weihenstephanensis) sa dnes už niekedy zaraďuje do samostatného rodu Listeria A.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Listérie sú pravidelné, krátke tyčinky s rozmermi asi 0,4 – 0,5 × 0,5 – 2,0 mikrometrov, v starších kultúrach, alebo ak rastú v R-fáze tvoria vlákna dlhé 6 – 20 mikrometrov. Netvoria puzdro ani spóry. Expresia proteínov tvoriacich bičík je závislá na teplote, listérie tvoria bičíky len v teplotnom rozmedzí 20 – 25 °C.[2]

Listérie sú mezofilné, ich teplotné optimum leží medzi 25 – 37 °C, sú ale odolné aj voči pôsobeniu nižších teplôt, prežívajú mráz a sú schopné sa pomaly množiť aj pri teplote 4 °C.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Sú to odolné baktérie, vyskytujú sa v pôde, fekáliách, vo vode, na rastlinách alebo aj v siláži z nich vyrobených. Izolované boli z 37 druhoch cicavcov, 17 druhov vtákov a tiež v rybách, kôrovcoch, mäkkýšoch alebo muchách.[3] Možným zdrojom listérií môžu byť potraviny, najmä mliečne výrobky vyrobené zo surového mlieka, šaláty, mäso a pod. Všeobecne ide o nekyslé potraviny.

Listérie sú schopné tvoriť biofilmy, ktoré môžu byť zdrojom kontaminácie v potravinárskom priemysle (najmä v mliekárňach). Niektoré štúdie naznačujú, že až u 10% ľudskej populácie hosťuje v črevách Listeria monocytogenes bez toho, aby sa u hostiteľa prejavili akékoľvek príznaky ochorenia.[4]

Pôvodca ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina druhov rodu Listeria je neškodná. Potenciálne patogénne sú dva druhy, Listeria monocytogenes, ktorá spôsobuje listeriózu ľudí aj zvierat a Listeria ivanovii, ktorá spôsobuje listeriózu oviec.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b https://gtdb.ecogenomic.org/tree
  2. Listeria ivanovii is capable of cell-to-cell spread involving actin polymerization.
  3. Listeria monocytogenes and Listeriosis
  4. USA/FDACFSAN - Bad bug book: Listeria monocytogenes

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Listéria
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Listéria

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Listérie na českej Wikipédii.