Locarno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Locarno
(tal. Locarno)
mesto
Erb
Štát Švajčiarsko Švajčiarsko
Kantón Ticino
Okres Locarno
Nadmorská výška 200 m n. m.
Súradnice 46°10′S 8°48′V / 46,167°S 8,800°V / 46.167; 8.800
Rozloha 19,4 km² (1 940 ha)
Obyvateľstvo 15 303 (31.12.2011)
Hustota 788,81 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 6600
Poloha mesta v rámci Švajčiarska
Poloha mesta v rámci Švajčiarska
Poloha obce v kantóne
Poloha obce v kantóne
Wikimedia Commons: Locarno
Webová stránka: www.locarno.ch
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Locarno je mesto situované na juhu Švajčiarska v talianskojazyčnom kantóne Ticino pri severnom brehu jazera Lago Maggiore na úpätí Álp. V Locarne žije vyše 15-tisíc obyvateľov. V roku 1925 tu boli medzi zástupcami Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska, Belgicka, Poľska a Česko-Slovenska podpísané locarnské dohody, ktoré zmluvne zaručili západné hranice Nemecka, hranice s Poľskom a ČSR zaručené neboli.

Klíma[upraviť | upraviť zdroj]

Locarno býva považované za najteplejšie miesto Švajčiarska. Meteostanica Locarno-Monti zaznamenáva vďaka ochrannej hradbe hôr od severných vetrov a zmierňujúcemu teplotnému vplyvu jazera ročnú priemernú teplotu 12,4 ˚C, kým priemer v centrálnom Švajčiarsku je 7 až 9 ˚C. V Locarne sa darí mnohým južným rastlinám, ku ktorým patria aj niektoré odolné palmy a citrónovníky (ide o najsevernejšiu oblasť pestovania citrusov v Európe), v oblasti sa dokonca pestuje ryža. Vďaka miernej klíme je Locarno obľúbenou turistickou destináciou.

Pamätihodnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Madonna del Sasso

Najznámejšia pamiatka Locarna je kostol Madonna del Sasso stojaci nad mestom v Orseline a zároveň je to aj najobľúbenejšie pútnické miesto taliansky hovoriaceho Švajčiarska.

Založenie kostola Madonna del Sasso súvisí so zjavením Panny Márie františkánskemu mníchovi menom Bartolomeo d'Ivrea v noci zo 14. na 15. augusta 1480. Pútnický kostol je známy vďaka svojmu vybaveniu (nachádza sa v ňom množstvo umeleckých diel). Okrem toho je tu aj vyhliadka s impozantným výhladom na mesto a jazero.

Kostol spája koľajová lanovka s centrom mesta za 5 minút. Z Orseliny sa dá pokračovať kabínovou lanovkou do prestupnej stanice Cardada (1 340 m n. m.) odkiaľ ďalej vedie sedačková lanovka na vrch Cimetta (1 670 m n. m.). Za jasného počasia je odtiaľ nezabudnuteľný výhľad na mesto.

Castello Visconteo

Dôležitou pamiatkou mesta je hrad Castello Visconteo, ktorý pochádza z 12. storočia. V roku 1342 napadol hrad rod Visconti z Milána, ktorému stavba vďačí za dnešný názov, a dobyli ho. Do dnešnej doby sa zachovala len jedna pätina pôvodného hradu. Veľká časť zachovanej stavby pochádza z 15. a 16. storočia, z času založenia hradu existujú už len základy. Na hrade je Museo Civico, bohatá archeologická zbierka s mnohými pamiatkami, ktoré pochádzajú až z obdobia Rímskej Ríše (Otvorené od apríla do októbra).

Centrom mesta je hlavné námestie Piazza Grande. Konajú sa tu každoročne open-air koncerty (Moon and Stars) a vždy v auguste aj Medzinárodný filmový festival. Na námestí sa nachádza množstvo obchodov, reštaurácií a kaviarní.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Lodný prístav

Locarno je koncový bod dvoch železničných liniek, ktoré však nekončia presne v Locarne ale v susednom Muralte, kde sa nachádza železničná stanica. Normálnorozchodná dráha (SBB) dosahuje pozemnú koncovú stanicu z východu od Bellinzony. Úzkorozchodná železnica Centovalli (FART) z Domodossoly dosahuje koncový bod zo západu, avšak od roku 1990 neprechádza už cez mesto, ale vedie podzemnou dráhou do vlastnej koncovej stanice. Táto podzemná stanica leží v areáli SBB v Muralte. V tesnej blízkosti stanice je východiskový bod autobusových liniek FART, ktoré obsluhujú vedľajšie údolia.

Na jazere Lago Maggiore funguje počas sezóny lodná doprava (Navigazione Laghi), ktorá spája Locarno s mestami vo švajčiarskej (Ascona, Tenero, Brissago, Magadino) ale aj talianskej časti jazera (Cannobio, Luino, Stresa, Arona).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Locarno

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]