London’s Transport Museum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
London's Transport Museum

London's Transport Museum
Základné údaje
AdresaCovent Garden
LondýnVeľká Británia
Rok založenia1980
TypMúzeum histórie dopravy
Ďalšie odkazy
Webwww.ltmuseum.co.uk

London's Transport Museum (pôvodne London Transport Museum) je múzeum zamerané na históriu dopravy v Londýne. Nachádza sa v oblasti Covent Garden v londýnskom obvode Westminster. Hlavná časť zbierok múzea je umiestnená v rozsiahlej budove postavenej v roku 1872, predtým používanej ako kvetinová tržnica. Hlavná budova v Covent Garden je v súčasnosti z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie, ktorá má byť dokončená v roku 2007, pre verejnosť uzavretá.

Zbierky múzea obsahujú veľa autobusov, električiek a železničných dopravných prostriedkov. Exponáty v múzeu obsahujú rôzne typy predmetov od pohľadníc s dopravnou tématikou po kompletnú súpravu metra z roku 1938, ktorá je umiestnená v depozitári múzea. V súvislosti s rekonštrukciou budovy v Covent Garden je väčšina exponátov premiestnená do depozitára na Gunnersbury Lane, rozsiahleho účelového komplexu. Depozitár je prístupný niekoľko víkendov v roku a pre objednané prehliadky sprevádzané sprievodcom.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Značky zo staníc londýnskeho metra.

Múzeum v Covent Garden bolo otvorené roku 1980. Pôvodne bolo označované ako "London Transport Museum" a špecializovalo sa na históriu London Transport – organizácie zabezpečujúcej prevádzku metra a autobusovej dopravy.

Roku 2000 sa vlastníkom múzea stala organizácia Transport for London, novo vytvorený správny orgán zodpovedný za dopravu vo Veľkom Londýne. V tom čase sa tiež rozšírilo zameranie zbierok múzea tak, aby zahrnulo všetky aspekty dopravy v Londýne a názov múzea bol upravený na London's Transport Museum.

Od 4. septembra je múzeum v Covent Graden pre rozsiahlu rekonštrukciu, ktorej náklady majú dosiahnuť 18,6 miliónov liber, pre verejnosť uzavreté. Rekonštrukcia má umožniť rozšírenie expozície múzea o cyklistiku, taxi a riečnu dopravu. Ukončenie rekonštrukcie sa predpokladá v roku 2007.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground:

Najbližšie železničné stanice:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°30′43″S 0°07′18″Z / 51,511944°S 0,121667°Z / 51.511944; -0.121667