Loren James Shriver

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Loren Shriver)
Loren James Shriver
Astronaut NASA
Loren James Shriver
Št. príslušnosťUSA
Narodenie23. september 1944 (79 rokov)
Jefferson, Iowa, USA
Predchádzajúce zamestnanietestovací pilot
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre16 dní 2 hodiny 4 minúty
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-51-C, STS-31, STS-46
Znaky misií
Kozmonaut do1995

Loren James Shriver (* 23. september 1944, Jefferson, Iowa, USA) je americký letec a bývalý kozmonaut z raketoplánov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval vojenskú leteckú akadémiu (USAF Academy) a v roku 1967 tu získal titul inžiniera. Majstrom v odbore astronautických vied sa stal v roku 1968 (Purdue University). Zostal v armáde a na vojenskej základni Edwards Air Force Base pracoval ako testovací pilot. Odtiaľ bol vybraný do tímu kozmonautov NASA ako astronaut – pilot. V tom čase bol kapitánom amerického vojenského letectva, ženatý a mal štyri deti.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj prvý let absolvoval v roku 1985 a bola to expedícia vojenská. Na palube raketoplánu Discovery s ním leteli štyria vojaci – Thomas Mattingly, James Buchli, Gary Payton a Ellison Onizuka. Novinári ani nemali, kvôli utajeniu, prístup k miestu štartu. Jedným z dosiahnutých cieľov bolo vypustenie špionážnej družice typu Magnum nad Indický oceán. Štartovali z Kennedyho vesmírneho strediska. Pristáli na základni Edwards.

Po druhýkrát letel v raketopláne Discovery na jar 1990. Počas päťdenného letu vypustili Hubbleov vesmírny ďalekohľad. Posádka: Loren Shriver, Charles Bolden, Bruce McCandless, Steven Hawley a Kathryn Sullivanová. Štartovali na Floride, pristáli na základni Edwards v Kalifornii.

Tretím letom bola sedemdenná misia STS-46 raketoplánu Atlantis. Sedemčlenná posádka bola v zložení Loren Shriver, Andrew Allen, Jeffrey Hoffman, Marsha Ivinsová, Franklin Chang-Diaz, Claude Nicollier a Talian Franco Malerba. Počas letu na obežnú dráhu vypustili družicu Eureka a na vlečnom lane družicu TSS. Tu potom stiahli naspäť na palubu a pristáli na Floride.

Loren je v histórii zapísaný ako 156. kozmonaut Zeme. Vo vesmíre strávil 16 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Aj po ukončení aktívnej služby v tíme kozmonautov v NASA ostal v rôznych funkciách a to ako v Houstone, tak aj na myse Canaveral.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]