Lori okuliarnatý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lori vlnkovaný)
Lori okuliarnatý
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Trichoglossus johnstoniae
Synonymá
lori vlnkovaný
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Lori okuliarnatý alebo lori vlnkovaný (Trichoglossus johnstoniae) je druh papagája z podčeľade loriorodé a z čeľade papagájovité.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lori vlnkovaný obýva ostrov Mindanao, druhý najväčší z Filipínskych ostrovov. Tento lori dosahuje dĺžky okolo dvadsať cm a vytvára dva poddruhy, z ktorých jeden žije v strednej a juhovýchodnej časti ostrova, zatiaľ čo druhý v západnej oblasti okolo hory Malindang. Samica sa od samca líši len nepatrne, a to menšou hlavou a žltejším sfarbením tvári. Mladý jedinci majú okružie oka biele, dospelí šedé, zobák mláďat je černastý, dospelých oranžovo červený.

Poddruhy[upraviť | upraviť zdroj]

Lori vlnkovaný vytvára dva poddruhy:

  • Trichoglossus j. johnstoniae
  • Trichoglossus j. pistra

Ekológia a biotop[upraviť | upraviť zdroj]

Lori vlnkovaný sa vyskytuje v horských lesoch v nadmorskej výške od 1 000 do 2 500 m. V mimohniezdnom čase vytvára menšie skupiny, ktoré sa potuľujú po okrajoch lesov, hlavne v údoliach riečok a potokov. Vtáci sa živia nektárom z kvetov, peľom, mäkkým šťavnatým ovocím a bobuľami, občas si prilepšujú hmyzom a drobnými semenami.

Doba hniezdenia pripadá na marec až máj. Jednotlivé páry si vyhľadajú dutinu v kmeni stromu, najčastejšie opustené ďatlie hniezdo. Samica potom znáša dva vajcia, na ktorých sedí sama po 22 dní. Mladé opúšťajú hniezdo skôr, už po šiestich týždňoch. V zajatí je chovaný vzácne aj keď chov nie je obťažný. Je to vzácny endemit, ohrozený v súčasnosti na Filipínách ničením lesných porastov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]