Lower Mainland

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Približná rozloha oblasti Lower Mainland je vyznačená oranžovou farbou

Lower Mainland je názov oblasti, ktorá obklopuje kanadské mesto Vancouver v provincii Britská Kolumbia. Podľa sčítania ľudu z roku 2001 v nej žije viac ako 2,5 milióna obyvateľov. Aj keď sa používanie pojmu Lower Mainland datuje už od založenia prvých miest a osád, nikdy sa nestalo oficiálnym úradným názvom tejto oblasti. Pojem Lower Mainland sa už vyše sto rokov používa na označenie územia tiahnuceho sa od zátoky Horseshoe Bay na juh ku kanadsko - americkej hranici a od mesta Vancouver smerom na východ k východnému koncu údolia Fraser Valley.

Ekoregión Lower Mainland[upraviť | upraviť zdroj]

Hus kanadská vyfotografovaná za letu v parku Burnaby Lake Regional Park v meste Burnaby
Sieboldov jedľovec v meste Victoria
Pohľad na Vancouver z vrchu Grouse Mountain


Lower Mainland je aj pomenovanie ekoregiónu, ktorý v sebe zahrňuje východnú časť úžiny Strait of Georgia a tiahne sa od rieky Powell a pobrežia Sunshine Coast až k osade Hope na východnom konci údolia Fraser. Ekoregión je ohraničený pobrežím a Kaskádovými vrchmi. Má jedinečnú flóru, faunu, geológiu i podnebie.

Flóra a fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Pobrežný druh douglasky tisolistej, gaultéria indiánska, mahónia cezmínolistá a rôzne druhy machov a lišajníkov sú typickou vegetáciou v lesoch v ekoregióne Lower Mainland. Na suchých miestach sa vyskytuje jelša červená, na vlhkých sa dá nájsť tuja riasnatá, sieboldov jedľovec a douglasova borovica.

V ekoregióne žijú jelene, medvedíky čistotné, kojoty, vodné kačice a pobrežné vtáctvo.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

V ekoregióne sa dajú nájsť naskladané nestabilné riečne usadeniny, prachové naplaveniny, ílovité morské sedimenty a ľadovcový íl. Skalné podložie, ktoré je Mesozoického a Palaeozoického pôvodu sformovalo kopce a vrchy do výšky 310 metrov nad morom. Nížine dominuje povodie rieky Fraser. Najčastejšími druhmi pôdy v oblasti Lower Mainland sú humisoly, mesisoly a gleysoli. Podzoly a brunisoly sa vytvorili na suchých a hlinitých ľadovcových nánosoch vo vyššie položených oblastiach.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Priemerná ročná teplota v oblasti Lower Mainland je 9 °C. Priemerná letná teplota dosahuje 15 °C a zimná 3,5 °C. Ročný úhrn zrážok dosahuje na západe oblasti 850 mm a vo vyšších polohách a na východe údolia Fraser 2 000 mm. Menej ako 10 percent zrážkovej činnosti pri hladine mora dopadne na zem ako sneh, no úroveň množstva napadaného snehu sa rýchlo zvyšuje s pribúdajúcou nadmorskou výškou.

Využitie pôdy[upraviť | upraviť zdroj]

Región sa skladá z mestských osídlení a poľnohospodárskej pôdy, čím v sebe spája najhustejšie osídlenú a najúrodnejšiu oblasť v provincii. Oblasť fariem a polí sa rozprestiera na ploche 870 km². V úrodnej nížine okolo rieky Fraser sa nachádza najváčší počet fariem v oblasti. Na zalesnených úbočiach hôr sa ťaží drevo pre lesohospodársky priemysel. Pobrežné bažiny v delte rieky Fraser a v oblasti na okolí zátoky Boundary Bay sú útočiskom pre divú zver.

Regionálne okresy a územia Prvých národov[upraviť | upraviť zdroj]

Lower Mainland sa skladá z dvoch regionálnych okresov:

Regionálny okres Metro Vancouver tvorí 21 miest a obcí. Na západe je ohraničený úžinou Strait of Georgia, na východe Regionálnym okresom Fraser Valley, na severe Regionálnym okresom Squamish-Lillooet a na juhu okresom Whatcom County v americkom štáte Washington. Tradičné územia Prvých národov - indiánskych kmeňov Musqueam a Tsleil-Waututh a južná časť územia kmeňa Squamish sú súčasťou GVRD.

Regionálny okres Fraser Valley, ktorý leží na východ od GVRD sa skladá z dvoch miest, troch okresov, mestečka a niekoľkých volebných oblastí (electoral areas) pozdĺž rieky Fraser a západnej časti kaňona Fraser Valley.

Tradičné územie kmeňa Stolo sa sčasti nachádza v Regionálnom okrese Fraser Valley, takisto ako územie kmeňa Chehalis.

Populácia[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa posledného sčítania ľudu žije v oblasti Lower Mainland 2 209 080 obyvateľov, z ktorých:

  • 225 115 žije v Regionálnom okrese Fraser Valley
  • 1 986 965 žije v Regionálnom okrese Metro Vancouver

Obce v oblasti Lower Mainland[upraviť | upraviť zdroj]

Regionálny okres Metro Vancouver

Regionálny okres Fraser Valley

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]