Lucia Kollárová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lucia Kollárová
Narodenie1976
Bratislava
Profesiaslovenská scenáristka a publicistka

Lucia Kollárová (* 1976, Bratislava) je slovenská scenáristka a publicistka. Autorka kníh pre ženy, autobiografickej knihy o chronickej nespavosti a spoluautorka divadelného predstavenia Poradňa krásy Šereď.

Pracovala pre STV a TV Markíza, kde sa podieľala na výrobe niekoľkých televíznych relácií. Od roku 2002 sa ako scenáristka podpísala pod relácie Dekabox, Kapela na predaj, Deka, Music One, Kuul Klub, Pre a Proti, Talkshow Andyho Krausa, Superkraj, SOS a mnohých ďalších.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení štúdia na Škole úžitkového Výtvarníctva v Bratislave sa stala v roku 1995 poslucháčkou Katedry žurnalistiky na Filozofickej Fakulte Univerzity Komenského, štúdium ukončila v roku 1998. V tom istom odbore v roku 2006 získala titul PhDr.

Fun Rádio[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1995-2003 pracovala ako redaktorka a moderátorka vo Fun Rádiu. Špecializovala sa na hudbu a šoubiznis a počas svojho rozhlasového pôsobenia urobila rozhovory s osobnosťami svetovej hudobnej scény, napríklad s Philom Collinsom, Bryanom Adamsom, REM, Mel C, Cranberries, Travis, Rammstein, A-ha, HIM, The Corrs, Apocalyptica, Die Fantastischen Vier, Natashou Bedingfield a ďalšími. Počas pôsobenia vo Fun rádiu v roku 2001 získala aj nelichotivé ocenenie; v poslucháčskej ankete bola totiž zhodnotená ako "najhorší reklamný ksicht Fun rádia". Išlo o kampaň, v ktorej boli osobnosti rádia štylizované do rôznych rolí a Lucia bola na fotografii ako jediná z moderátoriek rádia prezlečená a maskovaná za muža. Fotografie sú dostupné na internete pod názvom kampane "Zlomí ti tvár".[chýba zdroj]

Jazyky a žurnalistika[upraviť | upraviť zdroj]

Plynule ovláda anglický i nemecký jazyk, preložila aj niekoľkých knižných titulov.[chýba zdroj] Špecializuje sa na štúdium starých tlačí - vo svojej rigoróznej práci analyzovala judaiká, vycházajúce v nemeckom jazyku na Slovensku medzi dvoma svetovými vojnami. Publikovala články, recenzie a eseje, jednu recenziu aj v odbornom časopise Filozofia.

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

V lete 2006 vydala autobiografickú knihu Byť tou druhou z lásky... O ženách, ktoré ľúbia zadaných mužov. Opisuje v nej svoje zážitky z doby, keď bola istý čas milenkou zadaného muža. Ako sama priznáva, písanie bolo pre ňu akousi terapiou, ktorá jej pomohla "sa dostať z tohto nezmyselného vzťahu a vykĺznuť tak zo začarovaného kruhu". Svojim dielom sa rovnako pokúsila poskytnúť rady ženám s podobným osudom. Koncom januára roku 2007 vyšlo pokračovanie jej knihy o milenkách s názvom Byť tou druhou 2. Ľúbiacou a oklamanou... znova. Predslov ku knihe napísal známy český sexuológ, docent Radim Uzel.

V júni 2007 vydala tretiu autobiografická kniha Byť sama... moje postrehy o živote bez partnera. Je to zbierka úvah na tému single-život a partnerská samota. V druhej časti knihy sa na príklade slávnych diel svetovej kinematografie venuje fenoménu tzv. "zakázaného muža".

Na jeseň 2007 vyšla jej kniha venovaná téme krásy a škaredosti O mindrákoch a kráse. V novembri 2008 nasledovala druhá časť O mindrákoch, kráse a veľrybom chvoste. V novembri 2009 vydala knihu S koňom v tvári a maslom na hlave, ktorá o týchto lifestylových ženských témach pojednáva už vyslovene s humorom a sebairóniou. Svoju siedmu knihu Bradaté problémy s láskou publikovala v novembri 2010.

V roku 2013 napísala knihu Ovečky nefungujú - príbeh mojej nespavosti, v ktorej podáva výpoveď o svojom živote s chronickou nespavosťou a spánkovou depriváciou. Titul je u nás zatiaľ jediným knižným textom pojednávajúcim o nespavosti z pohľadu pacienta.

Poradňa krásy Šereď[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu so svojou priateľkou, známou herečkou a autorkou Oľgou Belešovou, rozbehla na jar 2008 komediálny projekt nazvaný Poradňa krásy Šereď.

Teleráno[upraviť | upraviť zdroj]

Od apríla 2007 pôsobí v Teleráne Markízy, kde moderuje soft-news rubriku, zameranú na životný štýl, šoubiznis a trendy. Rubrika existovala tri roky pod názvom "Horúce novinky zo šoubiznisu", na jeseň 2010 zmenili jej názov na "Silná káva s Luciou Kollárovou".

Publikačná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Články Lucie Kollárovej vychádzali pravidelne v týždenníku Star (glosa), ženskom mesačníku La Femme a v židovských novinách Delet, aktuálne vedie webový časopis židovskej komunity MAGID.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]