Lucrezia Borgiová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lucrezia Borgia)
Lucrezia Borgiová
talianska šľachtičná
talianska šľachtičná
Narodenie18. apríl 1480
Subiaco, Taliansko
Úmrtie24. jún 1519 (39 rokov)
Ferrara, Taliansko
PodpisLucrezia Borgiová, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Lucrezia Borgiová

Lucrezia Borgiová alebo Lukrécia Borgiová (tal. Lucrezia Borgia; * 18. apríl 1480, Subiaco, Taliansko – † 24. jún 1519, Ferrara) bola dcéra Rodriga Borgiu, ktorý sa neskôr stal pápežom Alexandrom VI., a Vanozzy Cattaneiovej.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jej bratia boli Cesare Borgia, Giovanni Borgia a Gioffre Borgia.[1] Nie je známy žiadny autentický portrét Lucrezie, iba niekoľko malieb, ako napr. portrét od Bartolomea Veneziana. Ako pápežova dcéra nemala veľa možností výberu svojho života. Celý ho organizovali pápež Alexander VI. a jej brat Cesare, ktorí plánovali jej manželstvá predovšetkým vo vzťahu k politickej situácii, ktorá panovala v Taliansku.

Lucreziine manželstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé manželstvo: Giovanni Sforza[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvé manželstvo bolo dôsledkom politickej situácie. Alexander VI. si chcel týmto spôsobom upevniť svoju moc, no časom sa ukázalo ako nevýhodné a nešťastné. Svadba bola škandalózna, ale nie veľmi pompézna ako u iných renesančných svadieb. Po určitom čase sa manželstvo ukázalo politicky nevýhodné, Giovanni Sforza sa stal nepohodlnou osobou, bol exkomunikovaný a následne popravený. Iná verzia hovorí o tom, že Lucrezia nebola v manželstve šťastná, pretože Giovanni nebol schopný sexuálneho styku; preto sa pápež rozhodol pre rozvod z dôvodu nenaplnenia manželstva. Giovanni to odmietol a obvinil Lucreziu z incestného pomeru so svojim bratom a otcom. Pápež mu ponúkol Lucreziino veno a Giovanni nakoniec, aj po nátlaku rodiny, s rozvodom súhlasil.

Aféra s Perottom[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét ženy od Veneziana, tradične prisudzovaný Lucrezii Borgia

V období, keď prebiehal rozvod s Giovannim, žila Lucrezia v kláštore. Jedna verzia udalostí hovorí o tom, že tam žila, pretože čakala dieťa; uvedená skutočnosť nemohla vyjsť najavo, nakoľko oficiálny dôvod rozvodu bola údajná Giovanniho impotencia. Vtedy sa Alexandrov osobný poštár Perotto, ktorý bol do Lucrezie tajne zamilovaný, ponúkol, že dieťa uzná za svoje. Narodilo sa v tajnosti, dostalo meno Giovanni a bolo označené historikmi ako nemanželské. O pár mesiacov neskôr bol Perotto zavraždený, pravdepodobne aby nemohol tajomstvo vyzradiť. V roku 1501 boli vydané dve pápežské buly. V prvej sa uvádzalo, že otcom dieťaťa je Cesare Borgia, ktorý dieťa splodil s niektorou kurtizánou a v druhej, že Giovanni je dieťa Alexandra VI. Lucreziino meno nie je spomínané ani v jednej z nich. Druhá pápežská bula nebola nikdy zverejnená. Giovanni bol neskôr zverený do starostlivosti Lucrezie ako jej nevlastný brat.

Druhé manželstvo: Alfonso Aragónsky[upraviť | upraviť zdroj]

Syn neapolského kráľa Alfonsa II., Alfonso Aragónsky Lucreziinmu bratovi Cesarovi imponoval už od ich prvého stretnutia ešte pred svadbou, hlavne pre svoj výzor a kultivované správanie. Neskôr sa však tieto charakteristiky a pravdepodobne aj to, že Lucrezia počas šťastného manželstva venovala svojmu bratovi menej pozornosti, stali dôvodom Cesareho žiarlivosti. Keď Alfonso navštívil Rím, bol v noci napadnutý, pravdepodobne Cesareho mužmi. Na druhý deň strieľali Alfonsovi muži po Cesarem, ktorý bol na prechádzke v záhrade. Uzdravujúci sa Alfonso bol nakoniec, napriek osobnej ochrane, zaškrtený, pravdepodobne aj z politických dôvodov. Lucrezia a Alfonso mali spolu iba jedno dieťa, Rodriga, ktorý však zomrel skôr ako jeho matka, ako trinásťročný v auguste 1512. Po smrti Alfonsa Lucrezia upadla do depresie a dlhý čas nekomunikovala so svojou rodinou.

Tretie manželstvo: Alfonso d'Este[upraviť | upraviť zdroj]

Po smrti druhého manžela Lucreziin otec, pápež Alexander VI., zorganizoval ďalšie manželstvo; Lucrezia sa znovu vydala, tentoraz za Alfonsa D´Este, princa z Ferrary. Mali spolu viacero potomkov a Lucrezia sa stala uznávanou vojvodkyňou. Zomrela 24. júna 1519 po problematickom tehotenstve.

Lucreziine deti[upraviť | upraviť zdroj]

Lucrezia bola matkou ôsmich detí:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ferdinand Gregorovius: Lucrezia Borgia. tredition, 2011, S. 23

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lucrezia Borgia na anglickej Wikipédii.