Lukáš Richter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nativity (1565)

Lukáš Richter bol slovenský medailér, kovorytec, ktorý pôsobil v Kremnici v rokoch 1550 – 1579. Bol žiakom a nástupcom Krištofa Füssela, ktorý patril k vynikajúcim kremnickým medailérom z obdobia renesancie. Richterovým nástupcom sa stal jeho žiak Abrahám Eisker, ktorý pracoval v mincovni ako rezač želiez.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Podstatnú časť Richterových prác tvoria portrétne medaily. Podobizne, na rozdiel od svojho učiteľa, znázorňuje na celej kruhovej ploche medaily a veľmi realisticky zachytáva individuálne črty zobrazovanej osoby spredu i z profilu, pričom sa neobmedzuje iba na znázornenie hlavy. Vytvoril realisticky znázornené podobizne panovníkov, ale aj banských úradníkov, bohatých mešťanov, členov ich rodín a ďalších osôb. Jeho portréty sa vyznačujú mäkkou modeláciou tváre so všetkými detailami, akými sú napríklad vrásky a vlasy. Portrétne medaily Lukáša Richtera sú nielen vrcholom kremnického renesančného medailérstva, ale patria aj medzi najkrajšie svetové medaily tohto obdobia.

Medzi portrétne medaily Lukáša Richtera patria aj diela razené pri príležitosti korunovácií uhorských kráľov v Bratislave. Tvoril aj na biblické námety. Známa je napr. jeho vianočná medaila z roku 1565, ktorá zobrazuje Adama a Evu v raji a na reverze Klaňanie sa pastierov. Toto je jediná medaila označená autorovou signatúrou L-R.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]