Luna Lovegoodová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Luna Lovegoodová

Evanna Lynch, predstaviteľka Luny Lovegoodovej
Základné informácie
Harry Potter
AutorJ. K. Rowlingová
HerecEvanna Lynch
Slovenský dabingKristína Sviteková-Kováčiková
Prvý výskytHarry Potter a Fénixov rád
Posledný výskytHarry Potter a Dary smrti
O postave
Celé menoLuna Lovegood
PrezývkaŠaluna
Dátum narodenia13. február 1981
Pohlaviežena
Druh bytostiČarodejnica
Povolaniečarodejnícka prírodovedkyňa
RodinaXenophilius Lovegood (otec), Pandora Lovegoodová (matka), Rolf Scamander (manžel), Lorcan a Lysander Scamanderovci (synovia)
Manžel(ka)Rolf Scamander
PotomkoviaLorcan Scamander, Lysander Scamander
Národnosťbritská

Luna Lovegoodová je fiktívna postava zo série Harry Potter. Bola študentkou Rokfortskej strednej školy čarodejníckej a bola zaradená do fakulty Bystrohlav. Prvý krát sa vyskytla v v knihe Harry Potter a Fénixov rád, piatom dieli série.

Mala svetlé vlasy špinavoblonďavej farby, sivé, takmer vždy vypúlené oči, takže vyzerala ako by bola ustavične prekvapená. Veľmi výrazne sa obliekala a na Rokforte mala povesť čudáčky. Verila v existenciu mnohých nepotvrdených čarovných tvorov a iných javov bizarných ešte aj na čarodejnícky svet a na rozličné neoverené a krajne nepravdepodobné teórie. Pôsobila zasnene až neprítomne, neraz rozprávala mimo kontextu. Dôsledkom toho nemala priateľov, spolužiaci ju šikanovali a dávali jej hanlivú prezývku "Šaluna". Veľmi si preto cenila neskôr nadobudnutú priazeň Harryho a jeho kamarátov.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

Najradšej nosila náhrdelník z korkových zátok a reďkovkové náušnice (vyrobené z dirigovateľných sliviek). Po celý rok chodievala bosá, lebo jej spolužiaci skrývali topánky a neskôr aj oblečenie.

Nemala súrodencov. Jej mama Pandora Lovegoodová zomrela počas experimentovania s kúzlami, keď mala Luna 9 rokov. Dôsledkom tejto tragédie Luna videla testraly, magické tvory, ktoré uvidia len čarodejníci, ktorá videli niekoho umrieť. Odvtedy ju vychovával iba otec, Xenophilius Lovegood, ktorý vydával časopis Sršeň s nedôveryhodnou povesťou. Spolu s ním žila neďaleko obce Vydrí Sv. Dráb, v blízkosti Weasleyovcov.

Na Rokforte chodila o ročník nižšie ako Harry Potter, do triedy s Ginny Weasleyovou. Bola jednou z mála, ktorí uverili Harryho tvrdeniu, že najtemnejší čarodejník, lord Voldemort, sa vrátil. Cez časopis svojho otca pomohla Harrymu zverejniť pravdu o Voldemortovom návrate. Toto číslo časopisu Sršeň malo obrovský úspech a rýchlo sa vypredalo, hoci ani po otvorenej výpovedi Harrymu mnohí neverili.

V piatej knihe sa pridala k Dumbledorovej armáde a bojovala na Ministerstve mágie. Stala sa jednou z najlepších kamarátok Harryho Pottera a Ginny Weasleyovej. Zúčastnila sa Bitky o Oddelenie záhad Ministerstva mágie. V šiestom dieli ju Harry pozval na večierok u Horaca Slughorna.

V siedmej knihe bola unesená smrťožrútmi a uväznená v sídle Malfoyovcov kvôli vtedajšej disidencii jej otca. Bola väznená spolu s výrobcom prútikov Ollivanderom a raráškom Griphookom. Bola zachránená vďaka Harrymu, Hermione, Ronovi a Dobbymu, s ktorým sa odmiestnila do lastúrového domčeka u Fleur a Billa. Zúčastnila sa boja o Rokfort. Harrymu pomáhala nájsť horcrux a zaviedla ho do Bystrohlavskej klubovne. Bol do nej zamilovaný Neville Longbottom, za ktorého sa však nikdy nevydala. Harry po nej pomenoval svoju dcéru Lily Lunu Potterovú. Hrala ju herečka Evanna Lynch.