Luster

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Honosný luster v barokovom štýle
Kurhaus Baden-Baden, Germany

Luster je dekoračný prístroj, ktorý slúži na osvetlenie obytných miestností. Najčastejšie sa vyskytuje na strope miestnosti, aj keď vplyvom umeleckej výstrednosti môže byť umiestnený aj na podlahe. Rozlišujeme elektrický luster a luster na sviečky. Skôr, ako sa presadilo elektrické osvetlenie, existovali aj lustre plynové.

Luster sa skladá z ramien a krku. V závislosti na jeho typu, môže obsahovať stojany na sviece a sviečky, alebo objímky na elektrické žiarovky a káble pre prívod elektrickej energie. Káble sú skryté vo vnútri konštrukcie lustra. Luster sa na strop väčšinou vešia na takzvaný lusterhák. Lusterhák má tvar časti skrutkovnice, ktorý vylučuje spadnutie lustra pri jeho naklonení alebo kývaní. Ak je lusterhák zaskrutkovaný v príchytke, mala by byť kovová.

Najstaršie lustre mali tvar kríža a na ich ramenách boli umiestnené sviečky, v neskorších rokoch sa objavuje na scéne kruhový svietnik, kde sviečky boli po jeho obvode. Podobne ako väčšina interiéru podlieha aj luster módnym zmenám a reakciám na umelecké smery, ktoré ovplyvňujú spoločnosť.

Starobylé lustre so sviečkami boli pripevnené na povraze, čo umožňovalo jeho spúšťanie na zem, kde sa vymenili sviečky či prípadne zapálili. Jeho uchytenie muselo udržať váhu niekoľkých desiatok kilogramov. Rozmerné lustre napríklad v divadlách sú pripevnené na kladkostroji, ktorý umožní luster pri údržbe spustiť alebo naopak vytiahnuť do priestoru medzi stropom sály a strechou. Tak je možné sa vyhnúť stavbe lešenia.

Najznámejšie v dnešnej dobe sú krištáľové lustre, ktoré sú výrazným dekoračným prvkom v miestnosti. Vybrúsené sklenené/krištáľové plochy majú schopnosť odrážať svetlo, čím umožňujú vytvárať zaujímavé obrazce a rozžiariť opticky celý luster.

Lustre sa líšia najmä svojim dizajnom. Známe sú napríklad lustre celokrištáľové, mosadzné lustre s krištáľom, benátske lustre v štýle Murano alebo známe lustre Márie Terézie.

Luster býva aj príčinou úrazov a to prevažne hlavy. Stáva sa, že luster je vďaka nízkym stropom umiestnený nedostatočne vysoko, čo vedie ku zrážke pohybujúcej sa osoby s lustrom. Následkom sú opuchy hlavy a v horšom prípade aj rezné rany od črepín.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Luster

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lustr na českej Wikipédii.