Luziânia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Luziânia
(Município de Luziânia)
obec
Hlavný kostol mesta
Vlajka
Erb
Štát Brazília Brazília
Súradnice 20°19′8″J 40°20′16″Z / 20,31889°J 40,33778°Z / -20.31889; -40.33778
Rozloha 3 692 km² (369 200 ha)
Obyvateľstvo 174 531 (2010) [1]
Hustota 47,27 obyv./km²
Poloha v štáte Goiás
Poloha v štáte Goiás
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Luziânia je mesto a obec (município) v strednej Brazílii v štáte Goiás. Toto rýchlo rastúce mesto je producentom poľnohospodárskych výrobkov, vrátane sóje a fazule.

Rýchly rast[upraviť | upraviť zdroj]

Luziânia je typickým príkladom mesta, ktoré sa rozvíjalo mimoriadne rýchlo bez zodpovedajúcej infraštruktúry. V 18. storočí miesto zlatej horúčky, ktoré priťahovalo zlatokopov zďaleka, mesto dnes má len málo z dedičstva koloniálnych čias. Mestská zóna sa rozkladá v dĺžke 20 km pozdĺž federálnej diaľnice BR-040, ktorá spája Belo Horizonte a hlavné mesto Brasilia. Táto mestská zóna ale pokračuje ďalej až do hlavného mesta Brasília. Množstvo obyvateľov týchto satelitných miest sú prisťahovalci z iných štátov Brazílie, väčšinou zo severovýchodu, alebo obyvatelia Brasílie, ktorý si v hlavnom meste nemôžu dovoliť bývanie z dôvodu vysokých životných nákladov. Väčšina z nich je chudobných a vytvára množstvo problémov pre správu mesta, ktoré im poskytuje zdravotnícku a školskú starostlivosť. Ekonomické a sociálne ukazovatele mesta sú neporovnateľne nižšie, ako ukazovatele pre Brasíliu. Mesto od sedemdesiatych rokov strojnásobilo počet obyvateľstva.

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Do osemdesiatych rokov bola Luziânia ospalé poľnohospodárske mestečko polhodiny jazdy z hlavného mesta. Následne začali byť obrábané roviny v okolí, ktoré aj následkom centrálneho zavlažovania začali prinášať veľké úrody sójových bôbov. Dnes je mesto jedno z najprosperujúcejších v štáte a druhým najväčším producentom sóje a zemiakov, tretím najväčším producentom bavlny a kukurice. Pestuje sa tu miestne ovocie guava, maracuja a paradajky. Vďaka blízkosti hlavného mesta krajiny je tu aj rozsiahla produkcia ovocia a zeleniny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Luziânia

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]