Lybeď

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lybeď (ukr. Либідь) je legendárna sestra troch bratov Kija, Ščeka a Choriva – zakladateľov Kyjeva.

Legenda o založení Kyjeva nazýva Lybeď nie sestrou ale dcérou kniežaťa.

Dievča bolo obdivuhodné ako majské slnko. Zo všetkých svetových strán ku nej prichádzali mladí rytieri, kniežatá a kráľovičovia, aby ju požiadali o ruku, ale ona o svadbe nechcela ani počuť. Rytieri a kráľovičovia sa ju snažili obalamutiť a vraveli jej, že keď sa za nich vydá, dajú jej svojej bohatstvo, ukážu svoju chrabrosť a silu. Všetko však bolo márne. Pytači sa medzi sebou poradili, pokrčili plecami, vysadli na svoje kone a už viac sa nevrátili.

O niekoľko rokov neskôr knieža umrelo. Prekrásny dvorec zdedil ďalší z troch bratov a Lybeď musela zámok opustiť. Za Kyjevom si našla chatrč, a na hore žila sama. Po čase ju však život na samote omrzel a začala dni i noci plakať. Z jej sĺz sa vytvoril potôčik, dnes rieka Lybeď. A hora, kde kňažná žila od toho času až dodnes nosí názov Hora panenstva.

Na rozdiel od svojich bratov sa Lybeď vyvíja v negatívnom svetle a nie je to v žiadnom prípade náhoda. V tradíciách ukrajinského národa bola Lybeď charakterizovaná ako neverná žena. V reálnom živote v skutočnosti ale nebola staruchou. Podľa Povesti dávnych liet sa vydala za ostrogótskeho kráľa Ermanaricha, ktorý panoval v oblasti dolného toku rieky Dneper. Preto Nestor nehovorí o jej ďalšom výskyte – v skutočnosti však opustila Kyjev. Kráľ ju však obvinil z nevery a bez milosti potrestal. Keď sa to dopočuli jej bratia, rozčúlili sa a v boji proti nemu ho smrteľne poranili.

Hoci je to podivuhodné, ale zo všetkých štyroch osôb, ktoré sa hrdia titulom zakladateľ Kyjeva, sa práve Lybedi ušlo najviac pomenovaní v ukrajinských mestách. Práve po nej sa totiž volajú rôzne ulice, rieky a stanice.

  • Neďaleko kyjevskej stanice Lybeďská sa nachádza rieka Lybeď.
  • V Kyjeve sa nachádza niekoľko ulíc s názvami Lybeďská a Vladimírsko-Lybeďská.
  • V minulosti boli v Kyjeve ulice ako Nábrežno-Lybeďská (dnes časť Gorkého ulice) a Novolybeďská (dnes Volgogradská ulica) a Lybeďská ulička (dnešná Ulica Afanasija Ľubčenka).