Mária Walewska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mária Walewska
Mária Walewska
Narodenie7. december 1786
Kiernozia, Poľsko
Úmrtie11. december 1817 (31 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mária Walewska

Mária, grófka Walewska (* 7. december 1786, Kiernozia, Poľsko – † 11. december 1817, Paríž, Francúzsko) bola poľská grófka, milenka francúzskeho cisára Napoleona a matka ich spoločného syna Alexandra Josepha Collonna, grófa Walewskeho. Jej rodičia boli gróf Mathieu Laczynski a Eva Zaborowska.

Manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojich osemnástich rokoch sa Mária Laczynska vydala za grófa Athenasiusa Walewskeho, ktorý bol od nej skoro o 40 rokov starší a mala s ním syna, ktorý sa narodil v roku 1805.

Prvé stretnutie s Napoleonom[upraviť | upraviť zdroj]

Toto stretnutie zapísala do svojho denníka

Napoleon Bonaparte podvihol svoj klobúk, naklonil sa smerom ku mne a niečo mi povedal, ale ja som bola priveľmi rozrušená, aby som zachytila, čo povedal. Bola som akoby v nejakom tranze, ale moje pocity ľahko prenikli do slov. Neviem ako som to mohla urobiť pritom aká som bola plachá a kde som našla tú silu vyjadriť moje myšlienky slovami. Povedala som: "Buď tisíckrát vítaný v našej krajine. Nič nedokáže vyjadriť silný a nekonečný obdiv k vám a radosť, že vás vidíme vkročiť do krajiny našich otcov, ktorá očakáva, že ju zachránite". Všimla som si, že Napoleon sa na mňa pozeral veľmi pozorne. Potom vzal kyticu, ktorá bola v koči a podal mi ju so slovami: "Uchovaj tieto krásne kvety ako prísľub mojej dobrej vôle. Dúfam, že sa opäť uvidíme vo Varšave a potom príjmem vďaka z tvojich krásnych pier".

Stála som tam nehybne a pozerala sa na koč miznúci v diaľke, kyticu som držala v rukách oproti môjmu srdcu. Moja myseľ sa naplnila tisícami myšlienok. Bol to sen? Videla a hovorila som s Napoleonom, mocným mužom, ktorý mi dal tieto kvety, ktoré pre mňa znamenajú viac ako všetky bohatstvá sveta?

Napoleonova milenka[upraviť | upraviť zdroj]

Cisár nedokázal odolať túžbe nevidieť ju. 22-ročná modrooká blondína vzbudila jeho vášeň. Vlastenci grófky sa ju pokúšali podstrčiť cisárovi ako milenku, ktorá to najprv odmietla, ale nakoniec (ešte stále vydatá) sa podvolila v nádeji, že presvedčí cisára, aby s Poľskom zaobchádzal spravodlivo. Jej charakter očaril cisára a nútil ho milovať ju každým dňom viac.

Ich pomer bol vášnivý ale idylka bola prerušená, keď Napoleon dal rozkaz svojej armáde na ťaženie do Eylau. V máji 1810 mu porodila syna Alexandra.

Po Bitke národov pri Lipsku a prvej porážke Napoleona, ho Mária a Alexander prišli diskrétne navštíviť na Elbu. Celý dvor si však myslel, že ho prišla navštíviť jeho manželka-regentka arcivojvodkyňa Mária Lujza Rakúska a rímsky kráľ.

V tomto čase zomiera aj jej prvý manžel a v septembri 1816 sa vydala za Napoleonovho vzdialeného bratranca grófa Philippa Antoine d'Ornano. Zomrela v roku 1817. Jej srdce bolo umiestnené do krypty rodiny d'Ornano v Paríži a jej telo sa vrátilo do Poľska.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]