Mário Sedlár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mário Sedlár
slovenský organista
Mário Sedlár
Narodenie20. december 1976 (47 rokov)
Topoľčany, Česko-Slovensko (dnes Slovensko)
Alma materVŠMU
Profesiahudobník, pedagóg
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mário Sedlár

PaedDr. Mário Sedlár, PhD. (* 20. december 1976, Topoľčany) je slovenský organista, klavirista, muzikológ a pedagóg, pôsobiaci v Opave a Ostrave.

Od šiestich rokov sa venoval hre na klavíri na ZUŠ v Topoľčanoch (pedagóg Jana Úradníčková). Vyštudoval hru na organe a cirkevnú hudbu na Konzervatóriu v Bratislave (profesor Imrich Szabó), VŠMU (profesor Ferdinand Klinda) a Universität fur Musik vo Viedni (profesor Herbert Tachezi), ako aj hudobnú vedu na FFUK v Bratislave.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

S úspechom sa zúčastnil a je laureátom domácich i zahraničných organových súťaží a akadémií (Bratislava, Praha, Brno, Varšava, Zürich, Luxemburg, Innsbruck, Norimberg, Karlsruhe, atď.). Účinkoval na mnohých festivaloch, so slovenskými a českými orchestrami a zbormi (Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátny komorný orchester, Janáčkova filharmonie Ostrava, spevácky zbor Lúčnica, Musica Vocalis, atď.) a na koncertoch v Európe i v zámorí. Je zakladajúcim členom umeleckého zoskupenia pre duchovnú hudbu Harmonia Seraphica (1994).
Od roku 2004 pôsobí ako pedagóg na Cirkevnom konzervatóriu Nemeckého rádu v Opave.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mário Sedlár na českej Wikipédii.