Meteosat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z METEOSAT)

Meteosat je séria družíc vytvorená v rámci rovnomenného programu. Družice METEOSAT prevádzkuje medzivládna organizácia EUMETSAT. Sú to geostacionárne meteorologické družice.

Slovo Meteosat je odvodené zo slov Meteorological Satellite, čo v preklade znamená meteorologická družica.

Družice Meteosat 1Meteosat 7 niesli alebo nesú prístroj MVIRI (METEOSAT Visible and Infrared Imager), čo je prístroj na snímkovanie vo viditeľnom a infračervenom žiarení.

Meteosat 8 je prvým Meteosatom druhej generácie (MSG, Meteosat Second Generation), ktorý nesie prístroj SEVIRI (Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager) a prístroj GERB (Geostationary Earth Radiation Budget).

Na konci januára 2004 boli v prevádzke družice Meteosat 5, 6, 7 a 8. Meteosat 5 sa nachádzal nad rovníkom na 63° východnej dĺžky a monitoroval Indický oceán. Meteosat 6, 7 a 8 boli v tej dobe umiestnené nad rovníkom na Greenwichskom poludníku alebo v jeho blízkosti, pričom plnili rozdielne funkcie (operativne, záložné, pomocné). Meteosat 6 bol v móde „rýchleho snímkovania“ ('rapid scan' mode) a poskytoval obmedzené dáta v 10 minútovom kroku. Meteosat 7 plnil funkciu záložnej družice Meteosatu 8 a poskytuje dočasné dáta pred úplným hardvérovým prechodom používateľov dát na Meteosat 8.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]