Viackanálový a viacbodový distribučný systém

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z MMDS)

Viackanálový a viacbodový distribučný systém (angl. Multichanel Multipoint Distribution System, skr. MMDS) je systém na distribúciu televízneho signálu používaný na území Slovenska a okolitých štátov. Ide o bežné vysielanie v norme PAL, rozdiel oproti klasickému vysielaniu je v tom, že pre šírenie sa nepoužíva bežné televízne pásmo (48,5 - 862 MHz), ale kmitočty o niečo vyššie - 2,2 - 2,3 (2,1-2,3) GHz alebo 2,5 - 2,7GHz.

Systém MMDS využíva 12 (25) kanálov v pásme 2,2 - 2,3 (2,1-2,3) GHz, to znamená že v analógovom vysielaní môže ísť maximálne 12 (25) programov a v digitálnom až 60 programov. Prijímacie zariadenie, takzvaná MMDS anténa, sa skladá z konvertora, sita a zdroja. Pre príjem v „digitále“ je potrebný aj digitálny prijímač. Konvertor slúži na prevedenie signálu do TV pásma. Jednou z podmienok kvalitného prijímu je priama viditeľnosť - teda medzi vysielačom a prijímacou anténou nesmie byť žiadna prekážka a kvalita signálu je vynikajúca.

Pásmo 2,5 -2,7GHz je pôvodné pásmo, v ktorom sa na území Slovenska poskytovala retransmisia TV signálu. V novom plánovaní rozdelenia frekvenčného spektra však TÚ SR / Telekomunikačný úrad / rozhodol, že táto frekvencia bude v budúcnosti pridelená GSM operátorom pre služby LTE. V novom plánovaní TÚ pridelil pre službu MMDS nové pásmo a to pásmo 2,2 - 2,3GHz. Avšak poskytovatelia MMDS služieb v tomto pôvodnom pásme sa nemusia obávať avizovaného zrušenia licencií na konci roku 2007. Služby LTE sa nerozšírili v rámci EU tak rýchlo ako sa predpokladalo. 1. decembra 2007 ruší v Poprade MMDS vysielanie spolocnost UPC.