Mad Max: Zbesilá cesta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mad Max: Zbesilá cesta
Originálny názov Mad Max: Fury Road
Žáner akčný, dobrodružný, sci-fi, triler
Dĺžka 120 minút
Štát Austrália
USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2015
Dátum uvedenia 14. máj
Spoločnosť Warner Bros. Pictures
Rozpočet 150 000 000 $
Zárobok 290 144 000 $[1]
Filmový štáb
Réžia George Miller
Scenár George Miller
Brendan McCarthy
Nico Lathouris
Produkcia Doug Mitchell
George Miller
P. J. Voeten
Hudba Junkie XL
Kamera John Seale
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Mad Max: Zbesilá cesta je austrálsky post-apokalyptický akčný film režiséra Georga Millera. Je to štvrtý film v Mad Max sérii a prvý film, v ktorého hlavnej úlohe ako "Mad" Max Rockatansky nehrá Mel Gibson (vystriedal ho Tom Hardy). Film mal premiéru 14. mája 2015.

Dej filmu sa odohráva na púštnej pustatine v apokalypsou zničenej Austrálii, kde sa z benzínu a vody stali vzácne komodity. Max (Tom Hardy) a Imperátor Furiosa (Charlize Theron) spoja sily a spolu so skupinou oslobodených žien utekajú pred nebezpečným vodcom kultu menom Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne). Immortan Joe ale nestrpí únik svojho háremu a prenasleduje ich na čele svojej vlastnej armády.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Po jadrovej vojne sa zo sveta stala púštna pustatina a civilizácia sa zrútila. Maxa zajali War Boys, armáda tyranského vodcu menom Immortan Joe, a je prevezený do Citadely – pevnosť Joea. Max je univerzálny darca krvi a preto je používaný ako "krvný vak" pre Nuxa, chorého člena War Boys. Medzitým, Imperátor Furiosa riadi jej obrnené vojnové vozidlo na výprave s cieľom nazbierať benzín zo susednej pevnosti. Keď Furiosa zíjde z cesty, Joe si uvedomí, že jeho päť manželiek – ženy vybrané na chov – chýba. Joe vedie celú svoju armádu v snahe dolapiť Furiosu a zavolal si na pomoc blízke pevnosti Gas Town a Bullet Farm.

Nux sa pripojí do armády s Maxom pripútaným k jeho autu, aby aj naďalej mohol dodávať krv. Nasleduje bitka medzi transportérom a silám Joea. Furiosa mieri do piesočné búrky, a vyhla sa tak jej prenasledovateľom, s výnimkou Nuxa, ktorý sa snaží obetovať a zničiť pri tom transportér. Max sa vyslobodí a zadrží Nuxa, ale ich auto je zničené. Po búrke Max spozoruje Furiosu ako opravuje transportér, s pomocou piatich žien: Angharad, Splendid, Cheedo, Toast, a Dag. Max ukradne transportér, ale ten je zakrátko vypnutý kvôli špeciálnej poistke. Max napokon neochotne súhlasí, že nechá Furiosu a manželky aby ho sprevádzali. Nux sa vracia k armáde Joea.

Furiosa prechádza gangu do úzkeho kaňonu cez územie motorkárskeho, s ktorým sa dohodla na bezpečnom prejazde výmenou za benzín. Ale Joeova armáda im je v pätách a Furiosa rýchlo uteká, zatiaľ čo motorkári odpália steny kaňonu aby Joeovi zablokovali cestu. Maxovi a Furiose sa podarí vyhnúť naháňajúcim motorkárom, ale Joeovo vozidlo prešlo cez blokádu a zaútočilo na transportér. Nux preskočí na transportér zatiaľ čo Joe sa pokúša zastaviť Furiosu. Furiosa unikne, ale Angharad, Joeova tehotná manželka, padá z transportéra pod kolesá Joeovho auta a umiera. Furiosa vysvetľuje Maxovi, že sú na úteku do "zeleného miesta", ktoré si pamätá z mladosti. Capable nájde Nuxa skrývajúceho sa na palube a utešuje ho potom, čo si uvedomí, že je rozrušený kvôli zlyhaniu Joea. V noci transportér uviazne v bahne. Max a Furiosa spomaľujú Joeove sily výbušninami, ale Joeov spojenec menom Bullet Farmer ich stále prenasleduje. Nux pomáha vytiahnuť transportér z bahna zatiaľ čo Furiosa strieľa a oslepí Bullet Farmera. Max vchádza do tmy konfrontovať Bullet Farmera a jeho mužov, a vracia sa so zbraňami a muníciou.

Na svitaní transportér prechádza cez močiar a púšť, až kým nenarazí na nahú ženu volajúcu o pomoc. Max tuší pascu, ale Furiosa vychádza z vozidla a uvádza jej bývalú klanovú príslušnosť. Žena zvolá celú jej skupinu, ktorá si uvedomuje, že Furiosa bola členkou ich klanu, predtým ako bola v detstve unesená aj s jej matkou. Furiosa je rozrušená keď od nich zisťuje, že močiar, ktorí minuli, býval "zeleným miestom", ale teraz je celé miesto nehostinné. Skupina súhlasí, že budú na motorkách prechádzať obrovskými soľnými planinami v nádeji, že sa im podarí nájsť miesto kde by mohli žiť. Max sa rozhodne zostať, ale potom čo videl vízie svojej mŕtvej dcéry presvedčí skupinu aby sa vrátili do Citadely, ktorá má dostatok vody a zelene, ktoré Joe udržiava iba pre seba, a aby chytili Joea a jeho armádu do pasce v kaňone motorkárov.

Skupina začína cestu späť do Citadely. Sú napadnutí Joeovými silami a Furiosa je vážne zranená. Joe umiestňuje svoje vozidlo pred transportér aby ho spomalil, zatiaľ čo Max bojuje s jeho synom Rictusom. Toast je chytená a umiestnená do Joeovho auta, no ona odvádza jeho pozornosť, čo umožňuje Furiose zachytiť hákom Joeovu masku o rotujúce kolesá jeho vozidla. Joeova tvár je odtrhnutá od hlavy a on zomiera. Nux sa obetuje tým, že ničí transportér, čím zablokuje kaňon, zabíja Rictusa, a umožňuje Maxovi, Furiosose, a zvyšným manželkám uniknúť v Joeovom aute. Max dáva Furiose transfúziu krvy, aby mohla prežiť svoje zranenia.

V Citadele majú obyvatelia veľkú radosť pri pohľade na Joeovu mŕtvolu. Furiosa a manželky sú výťahom prenesené dovnútra pevnosti, ale Max zostáva dole. Furiosa s ním na chvíľu zdieľa pohľad a Max potom zmizne v dave.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mad Max: Fury Road na anglickej Wikipédii.