Mad Men

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mad Men
Originálny názov Mad Men
Žáner Dramatický
Námet Matthew Weiner
Scenár Matthew Weiner (61 častí)
a ďalší
Réžia Phil Abraham (13 častí)
Jennifer Getzinger (9 častí)
Michael Uppendahl (9 častí)
Matthew Weiner (6 častí)
Lesli Linka Glatter (6 častí)
Tim Hunter (6 častí)
Scott Hornbacher (6 častí)
a ďalší
Krajina USA USA
Pôvodný jazyk Angličtina
Počet sérií 7
Počet častí 92 (zoznam častí)
Produkcia
Výkonný producent Matthew Weiner
Scott Hornbacher
Andre Jacquemetton
Maria Jacquemetton
Janet Leahy
Produkčná spoločnosť Weiner Bros.
Silvercup Studios
Lionsgate Television
Vysielanie
Pôvodné 19. júl 2007 –
17. máj 2015
AMC
Obsadenie
Externé odkazy
Webstránka

Mad Men (z angl. ad men, skratka pre advertising men - ľudia pracujúci v reklamnom biznise; seriál konkrétne zobrazuje ľudí na Madison Avenue, čiže Madison Avenue + ad men = mad men, čo je doslovne preložené ako Šialenci) je americký televízny seriál, ktorého autorom je scenárista, producent a filmový režisér Matthew Weiner.

Seriál mal premiéru 19. júla 2007 na americkej káblovej stanici AMC. Posledná, siedma séria bola rozdelená na dve časti, odvysielané v 2014 a 2015 po 7 častí a seriál skončí 17. mája 2015.[1][2]

Dej seriálu sa odohráva v New Yorku začiatkom 60. rokov 20. storočia vo fiktívnej reklamnej agentúre Sterling Cooper a sleduje zmeny spoločenských a sociálnych noriem v Amerike tých čias. Seriál prijali dobre diváci aj filmová kritika, ktorá ocenila najmä jeho historickú autenticitu a vizuálny štýl. V roku 2008 získal dva Zlaté glóbusy a celkovo šesť cien Emmy (vrátane kategórie Najlepší dramatický seriál). Autor seriálu Matthew Weiner si odniesol aj cenu za najlepší scenár k úvodnej epizóde pod názvom Smoke Gets In Your Eyes. O rok neskôr si seriál pripísal na konto ocenení ďalšie 3 Emmy a 1 Zlatý glóbus.

Seriál Mad Men vykresľuje americkú spoločnosť na začiatku 60. rokov minulého storočia, zvýrazňujúc nadmerné fajčenie, pitie, sexizmus, homofóbiu, náboženské, národnostné a rasové predsudky. Fajčenie – v roku 1960 omnoho bežnejšie ako dnes – sa objavuje naprieč celým seriálom a takmer každá postava v priebehu jednotlivých epizód niekoľkokrát fajčí. V pilotnej časti prichádzajú zástupcovia cigaretovej spoločnosti Lucky Strike do agentúry Sterling Cooper, hľadajúc novú reklamnú kampaň ako reakciu na článok v časopise Reader's Digest, podľa ktorého fajčenie spôsobuje rôzne zdravotné problémy vrátane rakoviny pľúc.

O seriáli[upraviť | upraviť zdroj]

Provokatívny seriál AMC , zasadený do 60-tych rokov minulého storočia, sleduje životy nemilosrdne ctižiadostivých mužov a žien z reklamnej brandže na Madison Avenue.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál zobrazuje konfliktný svet Dona Drapera a jeho kolegov v Sterling Cooper Draper Pryce Advertising Agency. Darí sa mu síce v reklame a spálni, no má problém ísť s rapídne sa meniacou dobou a mladí ambiciózni kolegovia mu dýchajú na päty. Seriál ďalej zachytáva autentické postavenie mužov a žien danej éry pričom rozoberá skutočnú ľudskú povahu skrytú za maskou rodinných hodnôt 60-tych rokov.[3]

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Herec Séria Počet
častí
1 2 3 4 5 6 7
Hlavné postavy
Don Draper Jon Hamm Hlavná 92
Peggy Olson Elisabeth Moss Hlavná 92
Pete Campbell Vincent Kartheiser Hlavná 92
Betty Francis January Jones Hlavná 92
Joan Harris Christina Hendricks Hlavná 92
Roger Sterling John Slattery Hlavná 89
Vedľajšie postavy
Ken Cosgrove Aaron Staton Vedľajšia 92
Harry Crane Rich Sommer Vedľajšia 92
Sally Draper Kiernan Shipka Vedľajšia 89
Bert Cooper Robert Morse Vedľajšia 74
Bobby Draper Maxwell Huckabee (1)
Aaron Hart (1–2)
Jared S. Gilmore (3–4)
Mason Vale Cotton (5–7)
Vedľajšia 74
Henry Francis Christopher Stanley Vedľajšia 54
Megan Draper Jessica Paré Vedľajšia 49
Stan Rizzo Jay R. Ferguson Vedľajšia 46
Paul Kinsey Michael Gladis Vedľajšia Vedľajšia 40
Salvatore Romano Bryan Batt Vedľajšia 39
Trudy Campbell Alison Brie Vedľajšia 38
Lane Pryce Jared Harris Vedľajšia 35
Ted Chaough Kevin Rahm Vedľajšia 33
Michael Ginsberg Ben Feldman Vedľajšia 29
Duck Phillips Mark Moses Vedľajšia Vedľajšia 22
Dawn Chambers Teyonah Parris Vedľajšia 22
  • Donald "Don" Draper (Jon Hamm): Kreatívny riaditeľ v reklamnej agentúre Sterling Cooper Advertising Agency. Neskôr je jedným zo zakladateľov agentúry Sterling Cooper Draper Pryce (ďalej SCDP). Alkoholik s temnou minulosťou. Jeho pravé meno je """Richard "Dick" Whitman""", ale v Kórejskej vojne si prisvojil identitu poručníka Donalda Drapera, ktorý zahynul v explózií. Draperova služba bola u konca a mal byť poslaný späť do Spojených Štátov. Vďaka zámene identifikačných známok sa Dickovi podarilo opustiť jeho vidiecku rodinu a začať nový život.
  • Peggy Olson (Elisabeth Moss): Na oko naivná sekretárka Dona Drapera v Sterling Cooper. Ukázalo sa však, že má talent a Don ju povýšil na post reklamnej pracovníčky.
  • Pete Campbell (Vincent Kartheiser): Mladý, ambiciózny pracovník zo starej a bohatej New Yorkskej rodiny, ktorého svokor má pod kontrolou reklamu Clearasilu, pre ktorý robia reklamu Sterling Cooper. Neskôr sa stáva partnerom SCDP.
  • Betty Francis (January Jones): Bývalá manželka Dona Drapera a matka jeho troch detí: Sally, Bobby a Gene.
  • Joan Harris (Christina Hendricks): Vedúca kancelárií Sterling Cooper. Mala dlhotrvajúcu aféru s Rogerom Sterlingom, ktorú ale ukončil po jeho druhom infarkte. Neskôr sa Joan taktiež stáva partnerom SCDP.
  • Roger Sterling (John Slattery): Jeho otec založil agentúru Sterling Cooper s Bertramom Cooperom a Roger sa po službe v druhej svetovej vojne stáva partnerom v ich firme. Neskôr bol jedným zo spoluzakladateľov SCDP.
  • Lane Pryce (Jared Harris): Anglický finančný riaditeľ v Sterling Cooper. Bol jedným zo zakladateľov SCDP.

Časti[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavný článok: Zoznam častí seriálu Mad Men
Prehľad sérií
Séria Časti Pôvodne vysielané
Premiéra série USA Finále série USA Stanica USA
1 13 19. júl 2007 18. október 2007 AMC
2 13 27. júl 2008 26. október 2008
3 13 16. august 2009 8. november 2009
4 13 25. júl 2010 17. október 2010
5 13 25. marec 2012 10. jún 2012
6 13 7. apríl 2013 23. jún 2013
7 7 13. apríl 2014 25. máj 2014
7 5. apríl 2015 17. máj 2015

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinu častí píše tvorca Matthew Weiner, väčšinou spolu s ďalšími. Weiner taktiež režíroval finále každej série. Najväčšií počet častí (13 častí) režíroval Phil Abraham, ktorý stál za kamerou počas pilotnej časti (hlavným kameramanom bol aj v seriáli Sopranovci). Väčšinu častí však nakrútil Christopher Manley (až 61 častí), ktorý režíroval aj dve časti. Niekoľko častí zrežírovali aj samotní herci, napr. Jon Hamm (2 časti) a John Slattery (5 častí). Medzi režisérmi sa objavili aj mená ako Michael Uppendahl (American Horror Story a Glee) alebo Jennifer Getzinger (Zločin).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ANDREEVA, Nellie. DONE: Matt Weiner Closes Deal For ‘Mad Men’, Series Renewed For 2 More Seasons [online]. 31.3.2011. Dostupné online.
  2. 'Mad Men' Will End In Present Day With Old Don Draper: Matthew Weiner [online]. 15.11.2011. Dostupné online.
  3. Mad Men - About – AMC [online]. . Dostupné online.