Madona Litta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Madona Litta

Základné informácie
AutorLeonardo da Vinci
Rok1490 – 1491
Technikaolej na plátne, prenesené z dreva
Rozmery42 × 33 cm
GalériaErmitáž
Sankt Peterburg, Rusko

Madona Litta je jedno z vrcholných diel, ktoré namaľoval taliansky renesančný umelec Leonardo da Vinci v rokoch 14901491.

Obraz bol niekoľko storočí majetkom talianskych vojvodov z rodu Litta – odtiaľ jeho názov.

V obraze Madona Litta sa Leonardo snažil zachytiť črty ideálneho prekrásneho človeka, zdôrazniť jeho vnútornú harmóniu a dokonalosť. Hlava madony je zachytená v profile; na tmavom pozadí steny sa vynímajú jasné a čisté kontúry tváre a postavy. Tvár je ožiarená mäkkým svetlom. Umelec v postave madony zachytil nehu a cit matky, zamýšľajúcej sa nad osudom svojho dieťaťa.

Divák si nemôže nevšimnúť láskavý výraz jej tváre obrátenej k synovi. Chlapček otočiac svoju kučeravú hlávku hľadí na nás. Jeho telíčko je položené na rukách matky.

Obraz pôsobí jednoducho a lakonicky. Napriek tomu na ňom nenájdeme prvky všednosti. Harmóniu života vystihuje jemne naznačený obraz krajiny s plávajúcimi oblakmi na blankytnej oblohe za oknami miestnosti.

Opierajúc sa o náuku o prírode a dokonale ovládajúc anatomické zákonitosti, Leonardo tu namaľoval dielo, predstavujúce svet takým, akým ho chcela mať renesancia – krásnym a harmonickým.

V roku 1865 sa obraz z galérie rodu kniežat de Litta dostal do petrohradskej Ermitáže.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • kol. autorov, Leonardo umělec a vědec, Knižní klub, Praha, 2006
  • J. Šapiro, Ermitaž i jego šedevry, Izdateľstvo Iskusstvo, Leningrad, 1973