Madžong

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mahjong)

Madžong alebo ma(h)-jongg (v spisovnej čínštine ma-ťiang) je tradičná čínska hra s obdĺžnikovými kameňmi. Podobá sa na kartové hry. Známa je aj moderná verzia pre jedného hráča.[1]

Kamene[upraviť | upraviť zdroj]

Hracie kamene na madžong sa tradične vyrábali z kosti a bambusu. Moderné verzie sa zvyčajne vyrábajú z plastu. Úplná sada sa zvyčajne skladá zo 136 alebo 144 hracích kameňov; existujú aj iné varianty.

Väčšina hracích kameňov patrí do troch očíslovaných sérií. Sériu tvoria kamene s číslami od 1 do 9; z každej kombinácie sú 4 rovnaké kusy. To je spolu 3 × 9 × 4 = 108 očíslovaných kameňov.

Kruhy (v origináli: sudy, placky) sú znázornené príslušným počtom farebných kruhov. Tieto kruhy pôvodne znázorňovali medené mince s otvorom v strede.

Bambusy (v origináli: retiazky, pásiky) sú znázornené príslušným počtom paličiek pripomínajúcich bambusové stonky. Pôvodne však znázorňovali retiazky s navlečenými mincami. Výnimkou je kameň "1 bambus", ktorý sa zobrazuje ako vrabec.

Znaky (v origináli: desaťtisíce) sú znázornené modrou číslicou od 1 do 9 (一 = 1, 二 = 2, 三 = 3, 四 = 4, 五 = 5, 六 = 6, 七 = 7, 八 = 8, 九 = 9) a červeným znakom "wan" (萬 = 10 000).

Série 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kruhy
Bambusy
Znaky

Ďalej sú dve skupiny neočíslovaných kameňov: 4 vetry a 3 draci. Z každej verzie sú 4 rovnaké kusy. To je ďalších 4 × 4 + 3 × 4 = 16 + 12 = 28 neočíslovaných kameňov.

Vetry predstavujú štyri svetové strany. Znázornené sú modrými čínskymi znaky (東 = východ, 南 = juh, 西 = západ, 北 = sever).

Východ Juh Západ Sever

Draci predstavujú tri formy života. Červený drak (中) symbolizuje živočíšnu ríšu, zelený drak (發) rastlinnú ríšu, a biely drak (白) duchovnú ríšu. Znázornené sú čínskymi znakmi príslušnej farby. Biely drak býva obkolesený modrým okrajom, aby sa nepodobal na prázdne náhradné kamene.

Červený Zelený Biely

V niektorých variantoch madžongu existujú ešte skupiny po 4 rôzne kamene, niekedy očíslované od 1 do 4. Tieto skupiny majú rôzne motívy, najčastejšie kvety, ale aj iné. (Slovom "kvety" sa teda v užšom zmysle označuje iba štvorica zobrazujúca kvety, ale v širšom zmysle všetky takéto štvorice.) Časté štvorice sú:

Kvety (梅 = slivka, 蘭 = orchidea, 菊 = chryzantéma, 竹 = bambus).

Slivka Orchidea Chryzantéma Bambus

Ročné obdobia (春 = jar, 夏 = leto, 秋 = jeseň, 冬 = zima).

Jar Leto Jeseň Zima

V amerických sériách sa vyskytujú aj žolíky, zvyčajne s nápisom "joker".

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Madžong zvyčajne hrajú štyria hráči. Na začiatku hry sa náhodným výberom určí díler, ktorý zároveň začína prvé kolo hry. Hráči sa striedajú v smere hodinových ručičiek. Nasledujúce kolo začína hráč, ktorý ukončil predchádzajúce kolo.

Kamene sa otočia prázdnou stranou nahor a zamiešajú sa. Každý hráč, začínajúc dílerom, si postupne vezme 13 kameňov. (Tradičný postup rozdávania kameňov je o čosi formálnejší.) Ak má niekto kvet alebo ročné obdobie, položí ho nabok a vezme si náhradný kameň; tieto kamene sa v hre nepoužívajú, iba pridávajú body do záverečného skóre (v niektorých variantoch sa s nimi nehrá vôbec).

Hráč, ktorý je na ťahu, si vytiahne kameň. Ak má na ruke víťaznú kombináciu kameňov (štyri skupiny a jednu dvojicu), zvolá "madžong", vyloží kamene na stôl a tým zavrie hru. V opačnom prípade jeden z kameňov viditeľne odloží na odkladaciu kopu. Tým mu na ruke opäť zostane 13 kameňov (nerátajúc vyložené kvety a ročné obdobia) a pokračuje nasledujúci hráč.

Čerstvo odložený kameň môže iný hráč "ukradnúť", ak sa mu hodí na vytvorenie skupiny. Túto skupinu musí hneď vyložiť na stôl. (Ak chcú rovnaký kameň ukradnúť viacerí hráči, určí sa, kto naň má najväčší nárok. Zatvorenie hry má prednosť pred vyložením ľubovoľnej skupiny bez zatvorenia. Trojica alebo štvorica má prednosť pred postupnosťou. Pri rovnakom nároku má prednosť hráč, ktorý by prišiel na rad skôr po hráčovi, ktorý kameň odhodil. V niektorých variantoch, ak môžu viacerí hráči zatvoriť hru ukradnutím rovnakého kameňa, hra končí remízou.)

Hráč môže zatvoriť hru, keď jeho 14 kameňov (13 na ruke + 1 potiahnutý alebo ukradnutý) tvorí štyri skupiny a jednu dvojicu. (V niektorých variantoch sú povolené aj ďalšie špeciálne kombinácie.) Povolené skupiny sú:

Trojica = tri rovnaké kamene. Môžu to byť ľubovoľné kamene okrem kvetov a ročných období (tie sa odkladajú nabok).

Napríklad: 9 koleso9 koleso9 koleso alebo 3 bambus3 bambus3 bambus alebo Južný vietorJužný vietorJužný vietor alebo Zelený drakZelený drakZelený drak.

Štvorica = štyri rovnaké kamene. Ak hráč vyloží štvoricu, ťahá si z kopy ešte jeden kameň. Štvoricu možno vyložiť priamo, alebo doplnením štvrtého kameňa k už vyloženej trojici. Ukradnutý kameň možno použiť iba na vyloženie novej štvorice, nie na doloženie k existujúcej.

Napríklad: Červený drakČervený drakČervený drakČervený drak alebo 7 bambus7 bambus7 bambus7 bambus.

Postupnosť = tri očíslované kamene z rovnakej série (iba kruhy, bambusy, znaky) nasledujúce tesne po sebe (napríklad 1+2+3 alebo 2+3+4, ale nie povedzme 8+9+1).

Napríklad: 1 bambus2 bambus3 bambus alebo 3 bambus4 bambus5 bambus alebo 7 bambus8 bambus9 bambus alebo 5 koleso6 koleso7 koleso.

Dvojica = dva rovnaké kamene. Dvojicu možno vyložiť iba jednu, iba v okamihu zatvorenia hry.

Napríklad: Severný vietorSeverný vietor alebo 5 koleso5 koleso alebo 5 bambus5 bambus alebo Východný vietorVýchodný vietor alebo Biely drakBiely drak.


Zatiaľ čo základné pravidlá sú vo väčšine variantov madžongu podobné, systémy počítania skóre sa odlišujú. V niektorých variantoch získavajú body všetci hráči, v iných iba hráč, ktorý uzavrel hru. Body sa prideľujú za vyložené skupiny (za vzácnejšie skupiny je viac bodov), za získané kvety a ročné obdobia, za zatvorenie hry, atď.

Madžong solitér[upraviť | upraviť zdroj]

Základná zostava solitéra

V hre pre jedného hráča sa 144 hracích kameňov zamieša a rozloží na stole do určeného tvaru symbolizujúceho korytnačku. Hráč postupne odoberá dvojice rovnakých kameňov s cieľom rozobrať celú kopu.

Kameň možno z hracej plochy odobrať iba vtedy, ak je voľný; čiže ak žiadna jeho časť nie je prikrytá iným kameňom, a naľavo alebo napravo od daného kameňa je voľno. Dvojicu možno odobrať aj vtedy, keď sa druhý kameň uvoľní odobraním prvého.

Keďže z kameňov pre kvety a ročné obdobia existuje iba po jednom kuse, možno ako dvojicu odobrať ľubovoľné dva kvety, alebo ľubovoľné dve ročné obdobia.

Šisen-šo[upraviť | upraviť zdroj]

Počítačová hra Shisen-Sho

Šisen-šo je japonská počítačová hra pre jedného hráča. 144 hracích kameňov sa zamieša a rozloží do obdĺžnika 8 × 18. Hráč postupne odoberá dvojice rovnakých kameňov s cieľom rozobrať celú plochu.

Dvojicu kameňov možno odobrať vtedy, ak ich možno spojiť lomenou čiarou z nanajvýš troch vodorovných a zvislých častí, ktorá nepretína žiadne ďalšie kamene na stole.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. História hry Mahjong [online]. [Cit. 2021-02-13]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mahjong na anglickej Wikipédii.