Majster Kat (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Majster Kat
Majster Kat (2013)
Majster Kat (2013)
Základné informácie
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) Thrash metal
Pôsobenie 2001 – súčasnosť
Vydavateľstvá Support Underground, Panda Music
Webstránka www.majsterkat.sk
Členovia skupiny
Slymák
Los
Lukáš
Tapyr
Peter
Bývalí členovia
Gabo
Bubonix
Sigi
Slížo

Majster Kat je slovenská thrash metalová hudobná skupina z Bratislavy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Formovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Majster Kat sa sformovala v roku 2001 na ruinách starších kapiel. Vtedy sa spevák Slymák s gitaristom Gabom (ex Pantokrator, ex Galadriel) zhodli v myšlienke založiť spoločnú kapelu, ktorá by tvorila thrash metalovú hudbu, ktorá bola ich srdcu najbližšia. Od myšlienky sa prešlo k činu, a k spomínanej dvojici sa pridal bubeník Slížo, ktorý v skupine hral približne polroka. Kapelu však musel z rodinných a pracovných dôvodov opustiť a tak bola skupina opäť bez bubeníka. Počas obdobia so Slížom za bicími kapela spravila niekoľko vydarených skladieb, ktoré sa však niesli v žánrovo odlišnom duchu ako neskoršia tvorba skupiny, a po príchode ďalších členov do kapely, sa v ich hraní už nepokračovalo.

Kapela sa začala obzerať po novom bubeníkovi, ktorého našla v pomerne krátkom čase. Plnohodnotnou náhradou za Slíža sa stal Sigi (ex Mortal Infected), ktorý bol v tom čase práve na voľnej nohe a tak ponuku hrať v kapele ochotne prijal. V tejto trojici skupina fungovala približne 2 – 3 mesiace, počas ktorých skúšala aj niekoľko adeptov na post ďalšieho gitaristu. Situácia sa zmenila, keď bol oslovený Los, (hral aj s Paľom Drapákom, Legion of Doomed Lands), či by to do kapely neprišiel vyskúšať. Nakoniec v kapele zotrval a začala sa éra tvorby nových skladieb a starostlivá vyše ročná príprava na koncertovanie. Počas tohto obdobia skupina takisto hľadala aj človeka na neobsadený post basgitaristu, čo však v tom období bolo iniciatívou aj mnohých ďalších kapiel, takže prvé roky skupina cvičila a neskôr aj koncertovala bez basáka.

Koncertné vystúpenia[upraviť | upraviť zdroj]

Po zložení a nacvičení dostatočného množstva vlastných skladieb skupina Majster Kat začala koncertovať, sústredila sa najmä na koncertovanie mimo Bratislavy. V apríli 2004 dostáva Majster Kat ponuku na vystúpenie na najväčšom slovenskom čisto metalovom festivale More Than Fest. V júli kapela vystúpila na Corgoň Rock Feste v Trnavej Hore.

V auguste 2004 skupina Majster Kat konečne po vyše dvojročnom hľadaní našla basgitaristu, ktorým sa stal Tapyr z thrashmetalovej skupiny Charon, ktorý kapele svojou hudobnou orientáciou aj povahou doslova „sadol“. Kapela už konečne bola v kompletnej zostave.

Od septembra 2004 do mája 2005 kapela Majster Kat prešla miernou stagnáciou a odohrala len niekoľko koncertov. Celá táto smutnejšia etapa vyvrcholila odchodom gitaristu Gaba z kapely.

V júli 2005 kapela vystúpila na 4.Metal Feste, Trnavá Hora a v septembri na druhom pokračovaní bratislavského Extrém Festu. Po preskúšaní viacerých adeptov sa náhradou za Gaba na poste gitaristu stal Lukáš (ex Hard On), ktorý do kapely prišiel koncom roku 2005.

Dňa 31. marca 2006 sa za účasti českej legendárnej kapely V.A.R. uskutočnil bratislavsky koncert, ktorý bol zaznamenaný aj na DVD nosiči: Majster Kat - Naživo v Bratislave.

Po takmer štyroch rokoch kapelu po vzájomnej diskusii opúšťa aj bubeník Sigi. Novým bubeníkom sa stal Bubonix, Losov ex-spoluhráč z kapely Legion Of Doomed Lands.

Obdobie po debutovom albume Svätá zvrhlosť prinieslo kapele mnoho koncertných príležitostí, kedy vystúpovala po boku kapiel ako Tankard, Hirax, Suicidal Angels, Death Angel, Omen, Debustrol...

V roku 2010 prichádza vystúpenie na Topfeste, ale zároveň aj následna stagnácia, ktorá pretrváva takmer dva roky a vrcholí Bubonixovým odchodom. Bubonix ostal pre všetkých členov nielen dobrým kamarátom, ale aj človekom, ktorý kapele pomáha aj po svojom odchode.

V marci 2012 zasadá na bubenícku stoličku skúsený muzikant Peter, ktorý sa svojou hrou rýchlo adaptuje a posúva pomyselné mantinely, vďaka čomu je kapela schopná začať pracovať na novom albume.

V marci 2014 kapele po dlhých siedmych rokoch vychádza druhý album s názvom Memento... a na jeho propagáciu skupina odohrá sériu koncertov po Česku, Slovensku a Poľsku. V septembri 2014 je album symbolicky pokrstený na koncerte, ktorý sa kapela rozhodla odohrať pred domácim bratislavským publikom spoločne s dvoma spriatelenými metalovými skupinami a krstnými otcami albumu sa tentokrát stali samotní fanúšikovia skupiny z publika.

Debutový album[upraviť | upraviť zdroj]

Počas mája 2007 kapela Majster Kat nahrala svoj debutový 12 skladbový album s názvom Svätá zvrhlosť, ktorý v októbri 2007 vychádza v českom vydavateľstve Panda Music a krstným otcom albumu sa stal spevák Kollinss z českej thrash metalovej stálice Debustrol. Album slavil úspechy nie len na pôde českej a slovenskej scény, ale aj v mnohých zahranicných recenziach. V rebríčku albumov, zostavovaný časopisom Rock Planet, sa Svätá Zvrhlosť umiestnila na 5. mieste.

Druhý album[upraviť | upraviť zdroj]

Po siedmych rokoch od vydania debutového albumu, vychádza kapele v marci 2014 druhý album, ktorý nesie názov Memento... a vychádza pod hlavičkou českého nezávislého vydavateľa Support Underground. Albumu sa v rôznych slovenských a zahraničných recenziách opäť dostáva mnoho pozitívnych ohlasov a uznaní, z cudziny prichádzajú aj ponuky na jeho vydanie v iných formátoch než CD.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuálna zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bubonix – bicie
  • Sigi – bicie
  • Gabo – gitara
  • Slížo – bicie

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálne albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Demá a živé nahrávky[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2003 – Live in Dreváreň
  • 2004 – Demo
  • 2007 – Naživo v Bratislave (DVD)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]