Makarska rivijera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Okolie Bašky Vody
Makarská riviéra
Turistika na Makarskej
Riviéra v Živogošće

Makarska rivijera alebo Makarsko primorje alebo (po slovensky) Makarská riviéra je pás dalmátskeho pobrežia Jadranského mora v Chorvátsku, dlhý cca 53 kilometrov, avšak len niekoľko sto metrov široký. Nachádza sa pod štítmi masívu Biokovo, vytvárajúceho neopakovateľnú panorámu a chrániaceho pobrežie pred severným vetrom.

Makarská riviéra je vymedzená na severozápade letoviskom Brela a na juhovýchode Gradacom, resp. deltou rieky Neretvy. Slnečné podnebie, čistá voda a dlhé kamienkové pláže sú dôvodom obľúbenosti tejto časti Jadranu a robia z nej veľmi populárnu turistickú destináciu.

Prirodzeným centrom je okresné mesto Makarska a najvýznamnejšie turistické letoviská sú Brela, Baška Voda, Podgora a Gradac. Z miestnych prístavov premávajú trajekty a výletné lode na ostrovy Brač, Hvar, Korčula a polostrov Pelješac, ktoré sú vyhľadávanými destináciami na dovolenku alebo výlety.

Z Makarskej vedie prístup do Prírodného parku Biokovo, pri Gradaci sa nachádzajú Baćinska jezera a neďaleko je aj bosnianske pútnické mestečko Međugorje.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Riviéra je dostupná po diaľnici A1, z ktorej vedie na pobrežie niekoľko výjazdov (Šestanovac, Zagvozd a Ravča). Zo Splitu vedie pobrežím k Dubrovniku Jadranská magistrála, na ktorú sú napojené všetky letoviská. Takmer všetky strediská majú prístav alebo aspoň mólo a tým prístup po mori. Najbližšie letiská sa nachádzajú v Splite a Dubrovniku.

Letoviská riviéry[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]