Malá Nitra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Malá Nitra
Rieka
Malá Nitra
Štát Slovensko Slovensko
Zdrojnica z rieky Nitry v Nitre-Dolných Krškanoch
Ústie do rieky Nitry na juhu časti mesta Šurany-Nitriansky Hrádok (pred obcou Bánov)
Dĺžka 31,1 km
Povodie 76,6 km² (7 660 ha)
Mapa Malej Nitry (predtým pôvodné koryto Nitry s názvom Stará Nitra) smerujúcej od Dvorčanského hradidla v časti mesta Nitra-Dolné Krškany po ústie do rieky Nitry na juhu časti mesta Šurany-Nitransky Hrádok (pred obcou Bánov)
Mapa Malej Nitry (predtým pôvodné koryto Nitry s názvom Stará Nitra) smerujúcej od Dvorčanského hradidla v časti mesta Nitra-Dolné Krškany po ústie do rieky Nitry na juhu časti mesta Šurany-Nitransky Hrádok (pred obcou Bánov)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Malá Nitra[1] (predtým Stará Nitra) je pôvodné prietokové rameno slovenskej rieky Nitry, ktoré sa s ňou rozpája pri časti mesta Nitra – Dolné Krškany a spája na juhu časti mesta ŠuranyNitriansky Hrádok (pred obcou Bánov).

Po vybudovaní nového, skráteného koryta rieky Nitry medzi Novými Zámkami a Komočou, kde Nitra ústi do Váhu ako jeho ľavostranný prítok, sa Starou Nitrou nazvalo pôvodné koryto Nitry v úseku od Nových Zámkov po Komárno (jeho časť Lándor). Predtým sa Starou Nitrou nazývala dnešná Malá Nitra.

Dĺžka, povodie[upraviť | upraviť zdroj]

Malá Nitra má celkovú dĺžku 31,1 km. Dĺžka siete jej kanálov je 37,3 km. Celé povodie Malej Nitry má rozlohu 76,6 km².

Mestá a obce v povodí (v smere toku)[upraviť | upraviť zdroj]

Na toku Malej Nitry leží časť mesta Nitra – Dolné Krškany, obce Ivanka pri Nitre, Branč, Veľký Kýr, Komjatice, Lipová, mesto Šurany a jeho časť Šurany-Nitriansky Hrádok.[2]

Hate a stavidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Hladinu pre odber vody do Malej Nitry udržuje hať v Nitre – Dolných Krškanoch v r. km 53,2 s výškou stupňa 1,2 m a priemerným rozdielom hladín dH = 3,5 m, kde je toto rameno napúšťané Dvorčanským hradidlom iba žiadaným, regulovaným množstvom vody.

Na toku Malej Nitry sú ďalšie hate (H) alebo stavidlá (S) v Šuranoch (H), v časti Lipovej Ondrochov (S, H), v časti Veľkého Kýru Malý Kýr (H), v Branči (H) a Ivanke pri Nitre (H). Stavidlová hať v Ondrochove uzatvára nad ňou ležiacu časť Malej Nitry za vysokých vodných stavov na rieke Nitre.

Zátvorný objekt v ústí Malej Nitry bol po zrušení starého objektu vybudovaný v r. km 0,06. Tvoria ho 2 betónové potrubia uzatvárateľné stavidlami. Po uzavretí stavidiel sa prietoky Malej Nitry medzi ústím a Ondrochovom akumulujú v starom ramene rieky Nitry pri Bánove.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • VZN č.1/2008, ktorým sa vyhlasuje „Záväzná časť Územného plánu Veľkého územného celku Nitrianskeho kraja – Zmeny a doplnky č.2“. – Územný plán Veľkého územného celku Nitrianskeho kraja - Zmeny a doplnky č. 2 - Textová časť 3/3. Nitra : Nitriansky samosprávny kraj, 2008, s. 186, 206. Dostupné z Oficiálna stránka Nitrianskeho samosprávneho kraja Archivované 2009-06-26 na Wayback Machine

Súradnice: 48°03′44″S 18°12′35″V / 48,062147°S 18,209753°V / 48.062147; 18.209753